"Overheid, bedrijven, kinderen en kleinkinderen nodig om ouderen mediawijs te maken"

© Pixabay
UTRECHT - Ouderen hebben meer hulp nodig bij het gebruik van internet en mobiele telefoons. Uit rapporten van de Universiteit Twente en ouderenorganisaties als Seniorweb in Utrecht en het Nationaal Ouderenfonds in Amersfoort blijkt dat ze nog relatief weinig gebruik maken van diensten als e-mail en WhatsApp.
Volgens de onderzoekers zouden ouderen juist veel baat kunnen hebben bij betere media-vaardigheden. "Ouderen worden steeds eenzamer", zegt programmadirecteur Netwerk Mediawijsheid Mary Berkhout. "Ze raken het contact met vrienden en familie kwijt. Als je dat contact dan toch kunt onderhouden via bijvoorbeeld WhatsApp, dan kun je daar heel veel plezier mee hebben."
De onderzoekers pleiten nu voor meer en vooral ook beter toegankelijke cursussen. "Er zijn veel curssusen en locaties in Nederland waar hulp geboden wordt, maar die kunnen niet zomaar 2,5 miljoen mensen digitaal vaardiger maken", zegt Berkhout. "Daar is meer inzet voor nodig van bedrijven en overheid. Maar ook kinderen en kleinkinderen moeten weten waar ze hulp kunnen vinden, wanneer ze een vraag niet zelf kunnen beantwoorden."
Ook moeten beleidsmakers er rekening mee houden dat 'de' oudere niet bestaat. Volgens de onderzoekers kunnen de overheid en bedrijven zich beter toespitsen op subgroepen, rekening houden met wat die willen en echt contact niet te vervangen voor chatboxen of platformen op sociale media. Tv-onderwerpen en campagnes zouden zich minder op risico's van bijvoorbeeld fraude, veiligheid en privacy moeten richten. Het is sowieso beter om niet zomaar over een dienst als WhatsApp te praten, maar over bijvoorbeeld de mogelijkheid om kosteloos met familie in het buitenland te bellen of over een internetcursus als gezellig contactmoment buiten de deur.
Op 9 november wordt in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een Grijs en Wijs Mediafestival georganiseerd. Dat vindt plaats in de Week van de Mediawijsheid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.