"Giertanks thuislaten bij boerenprotest tegen RIVM"

DE BILT/BILTHOVEN - Boeren die morgen komen demonstreren in De Bilt moeten hun giertank en hun strohakselaar thuislaten. Die oproep doet de Farmers Defence Force, de organisatie achter het boerenprotest tegen het stikstofbeleid van de overheid.
De demonstratie is in overleg met de politie en de gemeente verplaatst van het RIVM-terrein in Bilthoven naar sportpark Weltevreden aan de Voordorpsedijk in De Bilt. Het is niet de bedoeling dat de trekkers door de bebouwde kom rijden en vooral de wegen rond het RIVM moeten bereikbaar blijven.

CALAMITEITENZIEKENHUIS

"Het RIVM doet meer dan stikstof en ammoniak meten", schrijft de Farmers Defence Force aan de boeren. "Ze doen ook veel diensten voor ziekenhuizen etc. Mede omdat er een ziekenhuis achter het RIVM-kantoor staat dat tevens calamiteitenziekenhuis is, gaan we niet naar het RIVM."
De boeren wantrouwen de uitstootmetingen van het RIVM en eisen daarom tekst en uitleg. Ze verzamelen om 9.00 uur in De Bilt en ontmoeten daar onder anderen de directie van het gezondheidsinstituut. Om 12.00 uur vertrekken ze naar Den Haag, waar ze net als op 1 oktober zullen protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

VERKEERSMAATREGELEN

De politie en gemeente De Bilt hebben verkeersmaatregelen ingesteld om het protest met agenten en verkeersregelaars in goede banen te leiden. De trekkers worden vanaf de A27 afslag Veemarkt naar De Bilt geleid. De Biltse Rading, de Blauwkapelseweg en de Voordorpsedijk gaan vannacht om 1.00 uur al dicht voor doorgaand verkeer. Voor fietsers blijft de ventweg langs de Biltse Rading open. Verkeer op de omringende hoofdwegen krijgt informatie via tekstkarren.
De Farmers Defence Force roept de demonstranten expliciet op om geen giertanks of hakselaars mee te nemen, respect te tonen voor medeweggebruikers, hulpdiensten doorgang te verlenen en wensen van de politie op te volgen.
Gisteren liep het boerenprotest bij het provinciehuis in Groningen uit de hand. De deur van het provinciehuis werd met een trekker geramd waarna het gebouw moest worden ontruimd, hekken werden vernield en een van de boeren reed op zijn trekker een politiepaard aan. Een demonstratie bij het provinciehuis van Utrecht verliep een stuk gemoedelijker.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.