RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Goed paddenstoelenjaar: "toetje waar de natuur ons op trakteert"


PROVINCIE UTRECHT - "Het stinkt hier enorm!" Paddenstoelenliefhebber en IVN-gids Jaap Milius kan zijn enthousiasme tijdens een wandeling door Landgoed Oostbroek in De Bilt niet verbergen. "Duizenden honingzwammen. Dan denk je: dat ruikt wel lekker. Maar nee, dat stinkt enorm."

Een vuilnislucht, zo is de geur van de honingzwam het best te omschrijven. Milium maakt om de haverklap een sprongetje van enthousiasme, onder elk blaadje en op elke schors lijkt wel een zwam of boleet te zitten. Het is een goed jaar voor paddenstoelen. De vele regen doet de schimmels goed. MIlius: "Het is booming. Warmte, zonlicht en vocht. Als dat mooi samenkomt heb je een mooi padenstoelenjaar en dit is zo'n jaar. Het is het toetje waar de natuur ons op trakteert."

Verslaggever Robert-Jan Booij op zoek naar paddenstoelen


Linda Kaats van Utrechts Landschap wandelt mee en deelt het enthousiasme van Milius, maar plaatst ook een kanttekening. "Paddenstoelen kunnen met schimmeldraden uitwisseling hebben met bomen, waardoor ze extra voedingsstoffen kunnen geven maar er zijn ook paddenstoelen die bomen kunnen aantasten."

Utrechts Landschap doet daarom extra "boomveiligheidscontroles" langs wegen en paden. Zonder direct naar de kettingzaag te grijpen als er een mogelijk gevaarlijke zwam op groeit. "Een paddenstoel kan een mooie indicatie dat er iets met die boom aan de hand is. Dan houden we hem beter in de gaten." Dieper in het bos laten ze bomen in ieder geval ongemoeid. Milius: "Gelukkig, ik ben gerustgesteld."

Vervolg van Robert-Jan Booij op zoek naar paddenstoelen


"Heksenboter!" kraait Milius ondertussen. "Dat is een slijmzwam. Knalgeel, zo op de stam. En kijk daar vlak naast, dat ziet er smakelijk uit. Dat is de biefstukzwam." Milius weet genoeg van paddenstoelen om te weten welke soorten gevaarlijk zijn en welke niet. Hij proeft af en toe een stukje. "Daar moet je zeker mee oppassen, zou ik niet zo maar aanraden. Neem altijd iemand mee als je dat wil doen, een partner." Kaats: "Het liefst iemand die er verstand van heeft."

 Heksenboter Heksenboter | Foto: RTV Utrecht / Robert-Jan Booij


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht