RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Wethouder Everhardt verruilt Utrecht voor Amsterdam


UTRECHT - Wethouder Victor Everhardt verlaat het stadsbestuur van Utrecht. Hij wordt met ingang van volgende maand wethouder in Amsterdam, kondigt zijn partij D66 aan. Everhardt is in de hoofdstad voorgedragen als opvolger van zijn partijgenoot Udo Kock.

Everhardt was negen jaar wethouder in Utrecht. Hij was onder meer verantwoordelijk voor het stationsgebied, coffeeshopbeleid, volksgezondheid, jeugd, werk en inkomen. In augustus opende hij de grootste fietsenstalling ter wereld. Toen burgemeester Jan van Zanen eind 2017 ziek was, nam Everhardt tijdelijk zijn taken over.

ONVERWACHTS
"Ik heb met ontzettend veel plezier in Utrecht gewerkt", zegt Everhardt in een verklaring die de gemeente Utrecht heeft uit laten gaan, "maar de kans om voor de grootste stad van Nederland te gaan werken kwam onverwachts op mijn pad. Amsterdam is een stad die mij ook zeer inspireert. Het voelt goed om deze stap te maken en ik kijk er naar uit om de komende 2,5 jaar daar aan de slag te gaan. Natuurlijk ga ik Utrecht enorm missen."

Burgemeester Van Zanen en de overige collegeleden zijn vanmorgen over de overstap ge´nformeerd. "Victor Everhardt is een bijzonder fijne collega en een locoburgemeester waar ik altijd op kon bouwen", reageerde Van Zanen. "Hij heeft zich de afgelopen negen jaar met hart en ziel ingezet voor Utrecht. Daar heb ik veel waardering voor. Mede namens het college wens ik hem alle goeds in Amsterdam en uiteraard blijven wij hem op de voet volgen."

REACTIES
D66-fractievoorzitter Jony Ferket is verrast door het vertrek. "Ik vind het jammer. Ik had geen signalen dat hij weg wilde. Het is een gemis, maar we gunnen hem het beste." VVD-leider Dimitri Gilissen noemt de stap van Utrecht naar Amsterdam 'geen promotie'. "We gaan hem zeker missen, er vertrekt een goede wethouder naar Abcoude-Noord." GroenLinks-fractievoorzitter Heleen de Boer vindt het vertrek van Everhardt 'heel jammer'. "We gaan hem enorm missen."

Burgemeester Van Zanen noemt Everhardt "een wethouder die uithoudingsvermogen heeft getoond in de ontwikkeling van het stationsgebied". "Het college van B&W in Utrecht verliest een belangrijke steunpilaar en kompas. En een locoburgemeester waar ik als burgemeester altijd op kon bouwen."


HOOFDPIJNDOSSIERS
Overigens beheerde Everhardt in Utrecht ook een aantal hoofdpijndossiers. Zo is hij mede verantwoordelijk voor het debacle rond de tram naar De Uithof. De verplaatsing van de tippelzone aan de Europalaan sneuvelde door massief verzet van omwonenden van de beoogde nieuwe locaties.

Ook is Everhardt verantwoordelijk voor Veilig Thuis en Samen Veilig, de organisatie die al jaren onder vuur ligt door een eindeloze stroom van klachten van ouders. Everhardt legde veel kritiek in eerste instantie naast zich neer. En ook was hij verantwoordelijk voor de sanering van de ernstig vervuilde Nedereindse Plas. Everhardt besloot recent te stoppen met de sanering omdat die te duur is en te weinig resultaat oplevert.

VACATURE
Wie Everhardt in Utrecht opvolgt is nog niet bekend. D66 meldt dat de procedure en het profiel voor de vacature binnenkort worden gepubliceerd. Fractievoorzitter Ferket zegt niet beschikbaar te zijn voor de functie en dat ze dus in de gemeenteraad blijft zitten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -