RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM wil natuurgenezeres kaalplukken wegens illegale hennepteelt

KOCKENGEN - De omstreden natuurgenezers Sara Glatt uit Kockengen hangt een financiŽle aderlating boven het hoofd voor het runnen van een hennepplantage. Het Openbaar Ministerie wil de criminele winst afpakken die zij zou hebben gemaakt met de teelt. Dat zou gaan om een bedrag van ruim 115.000 euro.

Om herhaling te voorkomen eist de officier van justitie ook nog een voorwaardelijke celstraf van zes weken met een proeftijd van twee jaar tegen de natuurgenezers. Volgens het OM werd de elektriciteit voor de kwekerij illegaal afgetapt, maar is het nog niet duidelijk of het energiebedrijf ook nog met een vordering komt.

DODE VROUW
De hennepkwekerij werd twee-en-half jaar geleden ontdekt toen de politie in het huis van Glatt in Kockengen onderzoek deed naar de verdachte dood van een cliŽnte van haar. Glatt woonde daar met haar zoon en haar voortvluchtige vriend Tom B. In het pand aan de Industrieweg werden een kleine 200 planten aangetroffen.

Afgetapte telefoongesprekken die de zoon met zijn moeder en zijn zus voerde, tonen volgens het OM aan dat de natuurgenezeres van de kwekerij wist en in de opbrengst deelde. Tom B. zou de eigenaar zijn geweest. Aan de politie vertelde de zoon dat de kwekerij ruim een jaar had gedraaid, daarop baseert het OM de winstberekening.

KOP VAN JUT
Advocaat Jonk vindt het merkwaardig dat zijn cliŽnte opnieuw als enige voor de rechter staat, terwijl er nog twee mensen in het huis woonden: haar vriend en haar zoon. Ze heeft het gevoel de kop van jut te zijn, zegt haar advocaat. Hij had haar zoon daarover in de rechtbank willen ondervragen, maar die kwam ondanks herhaaldelijke oproepen niet opdagen.


Volgens de advocaat klopt de verklaring van de zoon over de duur van de hennepteelt niet, omdat het pand maar net een jaar werd gehuurd en de huisbaas er tussentijds nog was geweest. Er zou hooguit een keer zijn geoogst en veel minder winst zijn gemaakt dan het OM stelt. De verdediging vindt de bewijzen van het OM flinterdun en vroeg op alle punten om vrijspraak.

ACHT JAAR CEL
De natuurgenezeres werd begin dit jaar veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf door de rechtbank in Utrecht. Die houdt haar verantwoordelijk voor de dood van een verslaafde Zweedse vrouw, die zij behandelde met het omstreden afkickmiddel ibogaÔne.

Ook wordt Glatt verweten dat zij andere cliŽnten met het middel behandelde zonder goede begeleiding en voorlichting. Vier jaar geleden werd zij ook al veroordeeld, toen een Belgische cliŽnt een bijna fatale hartaanval kreeg tijdens een behandeling met ibogaÔne. De man uit hield daar blijvend letsel aan over.


HOGER BEROEP
Glatt legde zich niet neer bij de eerdere veroordeling en procedeerde door tot aan de Hoge Raad. Ook tegen de veroordeling voor de dood van de Zweedse vrouw heeft zij hoger beroep aangetekend bij het gerechtshof in Arnhem. In december is er die zaak een zogenoemde regiezitting.

In de zaak over de hennepkwekerij doet de rechtbank in Utrecht over twee weken, op 29 oktober, uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -