RIVM zet zich schrap voor boerenprotest: verplicht thuiswerken

© RTV Utrecht
DE BILT/BILTHOVEN - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven zet alle zeilen bij. Het boerenprotest richt de pijlen morgenochtend op de stikstofmetingen door het RIVM. Medewerkers die normaal op het terrein in Bilthoven werken worden verplicht om thuis te werken.
De directie licht het personeel vanmiddag mondeling in en heeft vanmorgen alvast een interne e-mail rondgestuurd. Daarin staat dat alleen "medewerkers die essentieel zijn voor de continuïteit van onze kritische processen" toegang tot het gebouw krijgen. Leidinggevenden hebben onderling besloten wie tot die selectie behoort. Het RIVM heeft tot de maatregel besloten omdat het verloop van de dag onvoorspelbaar is.
De boeren hebben kritiek op de metingen en de meetmethodes waarmee het RIVM onder meer stikstof in Nederland meet. Ze vinden dat ze worden gedupeerd door regeringsbeleid om de luchtkwaliteit te verbeteren. Aanvankelijk zouden ze morgen tekst en uitleg komen vragen in Bilthoven. Dat protest is inmiddels verplaatst naar een sportpark in De Bilt. De organisatie van het protest heeft afgesproken de wegen rond het RIVM vrij te houden.
Ook het UMC Utrecht houdt rekening met het boerenprotest. Het ziekenhuis waarschuwt dat de Uithof morgen slecht bereikbaar kan zijn en adviseert patiënten met een afspraak om contact op te nemen met de polikliniek als ze problemen verwachten om op tijd te verschijnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.