RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Slapeloze nachten voor gevluchte Koerden in Utrecht: "Ik ben erg verdrietig"


UTRECHT - De Koerdische Ahmad en Jamila vluchtten een paar jaar geleden vanuit SyriŽ naar de regio Utrecht. Ze hadden geen keuze, het was daar onveilig. Nu Turkse troepen en Syrische bondgenoten het noordoosten van SyriŽ zijn binnengevallen, waar veel Koerden wonen, doet dit hen erg veel pijn. Ahmad heeft slapeloze nachten en Jamila heeft fysieke klachten in haar nek door de stress. Een deel van hun familie zit nog in SyriŽ. Ouders, zus, broer, neefjes en nichtjes. "Wij vinden het heel erg", zegt Jamila.

Veiligheid. …ťn van de belangrijkste dingen waar een mens naar kan verlangen. De Turkse president Erdogan wil in het noorden van SyriŽ een 'veilige zone' creŽren. Maar daarbij wordt flink wat geweld gebruikt. 'Veiligheid' is daar nu ver te zoeken en er zijn veel Koerden en SyriŽrs uit het gebied gevlucht. Zo ook naar Utrecht. "Het is een oorlog van gekke mensen. Je kunt niet zeggen wie er gelijk heeft, alle partijen hebben erge dingen gedaan", vertelt Ahmad.

Het voelt alsof we zijn verkocht, ik voel me verraden."
Ahmad

VERDRIETIG

Ahmad en Jamila moesten hun leven in de buurt van Allepo in SyriŽ achterlaten. Ze studeerden daar beiden rechten aan de Universiteit. Ahmad was een advocaat, getrouwd met Jamila en ze kregen twee dochters. Nu wonen ze hier een paar jaar met zijn vieren in Utrecht. De kinderen gaan naar school en Ahmad en Jamila volgen een opleiding en werken.

Ze vinden de huidige situatie in SyriŽ verschrikkelijk. Ahmad heeft het over een etnische zuivering, omdat de huidige bewoners van het noordoost SyriŽ uit de weg worden geruimd. "Ik ben erg verdrietig", zegt Ahmad. "Ik durf mijn vrienden die daar nog zijn, niet op te zoeken op Facebook. Want ik ben bang dat ze dood zijn." Ahmad weet dat er een kans bestaat, maar hij wil het niet weten. Ze zijn allebei al een ouder en vrienden verloren tijdens eerdere oorlogen. Wel spreken ze af en toe via internet hun andere familieleden, die nog in SyriŽ zijn.

De rest van de wereld kijkt, maar doet niks."
Ahmad

GEEN WAARDE

"In SyriŽ en Turkije erkennen ze de rechten van de Koerden niet. We hebben daar geen mensenrechten, geen waarden", vertelt Ahmad met pijn in zijn ogen. "Het voelt alsof we zijn verkocht. We hebben Amerika geholpen om tegen de IS te vechten, en nu laat Trump ons vallen. Het is een schande. Ik voel me verraden."

Ahmad heeft nooit problemen gehad met de andere bevolkingsgroepen maar alleen met de regeringen. Hij heeft goede vrienden uit SyriŽ en Turkije. "Alle normale burgers hebben dezelfde dromen en willen gewoon leven, die arme mensen betalen de prijs. Erdogan, Trump en Poetin komen niet met oplossingen. Ze maken de problemen alleen maar groter." Volgens Ahmad draait het hen alleen maar om geld en macht. "En de rest van de wereld kijkt, maar doet niks." Hij maakt een in de verte kijkende beweging.

We willen vrijheid en veiligheid, geen dictatuur."
Ahmad

VERANDERING

"Amerika en Rusland zijn niet geschikt om het probleem op te lossen. Europa zou hen moeten helpen en de Veiligheidsraad van de VN zou groter moeten worden." Ahmed vindt het een raar systeem. "Nu zijn er maar vijf permanente leden maar ze zouden meer landen toe moeten voegen." Hij hoopt dat er dan positieve verandering komt.

Het stel vertelt dat ze heel gelukkig zijn in Nederland. "Ik wil graag een burger zijn. Gewoon een normaal leven hebben, wonen en werken. We willen vrijheid en veiligheid, geen dictatuur", vertelt Ahmad. "De mensen hier in Nederland zijn heel openminded. Het is hier veel rustiger en veel minder racistisch dan waar we vandaan kwamen", zegt Jamila. Ze mist haar geboorteland soms wel. "Onze herinneringen zijn daar. Maar we zouden niet teruggaan. We hebben hier met ons gezin een nieuw leven opgebouwd."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -