IJsselsteins stel vrijgesproken van toeslagfraude

IJSSELSTEIN - De rechter heeft een echtpaar uit IJsselstein vrijgesproken van fraude met kinderopvangtoeslag. Een gastouderbureau, waar één van de verdachten vennoot van was, zou volgens het OM aanvraagformulieren voor kinderopvangtoeslag niet naar waarheid hebben ingevuld en zo onterecht toeslagen hebben opgestreken.
Zijn vrouw zou medeplichtig zijn aan de fraude door haar bankrekening beschikbaar te stellen. Volgens de rechtbank kan echter niet bewezen worden dat de verdachten de fraude daadwerkelijk hebben gepleegd. Het gaat in totaal om zes aangiftes tegen de man en het gastouderbureau. Bij de aanvraag van kinderopvangtoeslag voor de jaren 2009, 2010 en 2011 zou gesjoemeld zijn met het aantal oppasuren, de vermelde gastouder(s) en de handtekeningen.
Ook andere documenten zouden vervalst zijn. Uit het dossier blijkt dat door de Belastingdienst bedragen zijn uitgekeerd op de rekening van het gastouderbureau. Maar de aangevers zeggen dat ze de toeslag niet of maar voor een deel van het gastouderbureau hebben ontvangen.
De rechtbank neemt in haar beslissing mee dat de feiten gepleegd zouden zijn tussen 2008 en 2014. Hierdoor is sprake van een tijdsverloop van tussen de vijf en tien jaar. Dit kan volgens de rechter een negatief effect hebben op de waarheidsvinding.
De verklaringen die door de aangevers in 2019 bij de rechter-commissaris zijn afgelegd bevatten daarnaast op cruciale onderdelen tegenstrijdigheden ten opzichte van de aangiften. Ook is de bewaarplicht voor de bedrijfsadministratie van het gastouderbureau verstreken, waardoor niet alles meer uit te zoeken is.
Volgens de rechtbank kan bewezen worden dat de aanvragen voor de kinderopvangtoeslag niet naar waarheid zijn ingevuld en dat er ten onrechte bedragen zijn uitgekeerd. Het handelen van de man roept hierbij vragen op, maar de exacte rol van hem en het gastouderbureau is niet duidelijk geworden. Het kan niet bewezen worden dat hij degene is geweest die de aanvraagformulieren vervalste en vervolgens geld verduisterde.
De officier van justitie eiste eerder 240 en 80 uur taakstraf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.