RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Rijnsweerd is beschaafd boos op wethouder vanwege fietsroute Cicerolaan


UTRECHT - Een werkgroep van de gemeente en bewoners van de Cicerolaan moet een oplossing gaan vinden voor de problemen rond een drukke kruising in de wijk. Bewoners van de Utrechtse Cicerolaan zijn collectief boos op wethouder Lot van Hooijdonk. Zij heeft de bewoners veel te laat betrokken bij de plannen voor een fietssnelweg door hun straat. Ook verwijten ze de wethouder dat ze kansrijke alternatieven niet of nauwelijks heeft onderzocht.

Dat bleek tijdens een informatiebijeenkomst voor de bewoners vanavond. De GroenLinks wethouder zei tijdens de inleiding dat er een oplossing gezocht moet worden omdat de kruising tussen de Weg tot de Wetenschap en Platolaan gevaarlijk wordt, met name omdat 'niet alle fietsers braaf zijn'. De wethouder gaf aan dat alle alternatieven goed onderzocht zijn. Zo zou een tunnel de problemen ook op kunnen lossen, maar dat is lastig in te passen en is bovendien te kostbaar.

BESCHAAFD BOOS
De circa zestig aanwezigen waren behoorlijk boos. Dat lieten ze luid en duidelijk horen, maar het bleef vooral erg beschaafd. De bewoners van de zuidzijde van de Utrechtse villawijk voelen zich niet gehoord. Ze wezen de wethouder op het staande beleid dat bewoners in een vroeg stadium mogen participeren bij het maken van plannen, maar dat is bij dit project niet gebeurd. Het plan is kant en klaar, en er is geen keuze tussen een aantal varianten, vinden de bewoners. Eťn van hen verzuchtte daarop: "Wat doen we hier eigenlijk?"

Opmerkelijk is dat de wethouder vindt dat er eigenlijk helemaal geen probleem is met de kruising. Van Hooijdonk: "Het zou zo moeten kunnen." En toch wil ze ruim vier ton uitgeven om een fietssnelweg aan te leggen dwars over de Cicerolaan. De bewoners droegen op hun beurt diverse alternatieven aan. Eentje daarvan is het opwaarderen van het fietspad ten noorden van de Weg tot de Wetenschap. Die variant viel eerder af om dat er dan dertig bomen tegen de vlakte moeten. Bovendien zou het voor extra problemen zorgen op de kruising met de Platolaan.

BELANGEN
De wethouder gaf aan dat ze bereid is nogmaals naar nieuwe varianten te kijken, maar dat ging niet van harte. Daarbij speelt dat de belangen voor de stad zwaarder wegen dat de belangen van een kleine groep bewoners van Rijnsweerd. Het beleid van de gemeente is om het fietsverkeer door de stad meer te spreiden om verstopping op de wegen in de toekomst te voorkomen. De wethouder haalde het einde van de avond niet, ze had elders verplichtingen. Een ambtenaar nam het woord over en zei toe dat er alsnog naar de alternatieven gekeken zal worden. Daarna komt er een werkgroep waar de bewoners in mogen participeren om de conclusies van dat onderzoek te bespreken. En dat kon op applaus rekenen van de bewoners.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -