RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Boerenprotest in De Bilt: eerste boeren gearriveerd, verkeer op snelwegen loopt vast


BILTHOVEN - In De Bilt zijn vanochtend vroeg al de eerste boeren gearriveerd die daar gaan protesteren tegen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "De eerste boeren zijn aangekomen. Maar de grootste groep moet nog komen", aldus een woordvoerder van de gemeente. Er worden vandaag honderden boeren verwacht in De Bilt en dat leidt tot grote verkeersoverlast op de omliggende snelwegen.

Vanwege de boerendemonstratie in Bilthoven en Den Haag stropen de wegen rondom Utrecht langzaamaan dicht en is de omgeving van De Bilt afgesloten. In De Bilt staan agenten en verkeersregelaars de boeren op te wachten.

De boeren gaan vandaag demonstreren tegen het RIVM omdat zij van mening zijn dat de wetenschappers van het instituut de stikstofdeposities in het land verkeerd berekenen. In dit artikel van RTV Utrecht wordt uitgelegd waar de boeren zo boos over zijn en wat het RIVM hier tegenin te brengen heeft.

DE BILT
Vanwege de demonstratie zitten grote delen van De Bilt en Bilthoven vanochtend op slot. De Biltse Rading is helemaal afgesloten, buslijn 77 wordt omgeleid en ook de Utrechtseweg is van De Berekuil in Utrecht tot aan De Bilt afgezet.

De boeren mogen vandaag niet op het terrein van het RIVM aan de Antonie van Leeuwenhoeklaan demonstreren. Zij moeten hun tractors zo'n drie kilometer verderop parkeren op de Biltse Rading en dan naar het terrein van honkbalvereniging HSV Centrals op de Voordorpsedijk lopen. Daar mogen zij demonstreren.

Eerder werd nog aangekondigd dat de demonstratie op het terrein van het RIVM zou zijn, maar dit is dus veranderd, volgens de gemeente 'in goed overleg met de organiserende boeren van Farmers Defence Force.'. De gemeente De Bilt is een liveblog gestart met nieuws over de demonstratie in de gemeente.

FILES
De tractors en melkwagens van de boeren die op weg zijn naar de demonstraties in De Bilt en Den Haag leidden al vroeg tot files op de snelwegen. Rond 6.00 uur stond er al ruim 100 kilometer file.

Op snelwegen is de snelheid op veel plekken teruggebracht tot 50 kilometer per uur. Bij afslag 30 op de A27 worden de boeren opgevangen en naar het demonstratieterrein gebracht. Op omringende wegen als de A28, N237 en N234 worden demonstranten via tekstkarren richting deze afslag geleid.

De protesten zorgden er vanochtend al vroeg voor dat het verkeer op de snelwegen vastliep. Op de A28 in Drenthe en Overijssel stond al voor 3.00 uur file. Ook op de A1, A2, A6 en A12 stonden 's nachts files vanwege langzaamrijdende tractors.

DEN HAAG
Ook in Den Haag worden de boeren vandaag, net als in De Bilt, verwelkomd door personeel van Defensie. Vorige week reden boze boeren daar door een paar hekken heen tijdens een protest. Om dit te voorkomen, heeft Den Haag vandaag de hulp van Defensie ingeschakeld.

Ook de Verkeersinformatiedienst is een liveblog gestart over de situatie op de weg door de boerenprotesten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -