RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

De Bilt haalt opgelucht adem: boerenprotest rustig verlopen, toegangsweg is weer open


DE BILT - Het boerenprotest in De Bilt is voorbij. De demonstratie is volgens burgemeester Sjoerd Potters zonder incidenten en aanhoudingen verlopen. Volgens de gemeente waren er 7.000 boeren met 2400 trekkers om te protesteren tegen de stikstofberekeningen van het RIVM in Bilthoven. In dit liveblog volgen we vandaag de ontwikkelingen.


16.11 uur   Biltse Rading vrijgegeven
De Biltse Rading is weer na een schoonmaak en inspectie weer open. Buslijn 77 rijdt ook weer de normale route.13.45 uur   Snelwegen
De A27 en A28 rondom gemeente De Bilt zijn op dit moment weer goed bereikbaar. Houd wel rekening met een drukkere avondspits. De Biltse Rading en afslag 30 op A27 zijn tot nader order nog afgesloten.


13.15 uur   Laatste trekker is weg
De Biltse Rading is nu vrij van trekkers. De weg wordt nu schoongemaakt en geïnspecteerd.


12.34 uur   Biltse Rading bijna leeg
12.03 uur   UMC Utrecht nu moelijk bereikbaar
Het UMC Utrecht is moeilijk bereikbaar als gevolg van de drukte op de wegen rond Utrecht op dit moment. "Hou de vluchtstroken vrij, maak ruimte voor de hulpverleningsdiensten", roept de gemeente De Bilt op. "Het kan ook voorkomen dat mensen met spoed met eigen vervoer naar het ziekenhuis gaan, hou rekening met elkaar."


11.37 uur   Samenvatting
Terugblik op het boerenprotest in De Bilt11.34 uur   Oei...

11.30 uur   Protest in Bilt ten einde, en nu?
Na het vertrek van de boeren wordt de Biltse Rading eerst schoongemaakt. Daarna wordt de weg zo snel mogelijk vrijgegeven. Het is nog niet bekend hoe laat dit zal zijn, meldt de gemeente.


11.24 uur   RIVM geeft tekst en uitleg
Interview met RIVM-directeur Hans Brug10.45 uur   Eerste boeren gaan weer weg
Eerste boeren gaan weer weg10.43 uur   Symbolisch


Directeur Hans Brug kreeg een meetlat van de boeren10.33 uur   "RIVM en media verspreiden leugens, boeren zijn de kop van jut"
Boeren zijn de kop van jut. Dat zei woordvoerder Jeroen van Maanen van de Farmers Defence Force vanmorgen in een toespraak bij het boerenprotest in De Bilt. Volgens hem worden de boeren door het RIVM, de politiek en de media naar de rand van de afgrond gedreven. "Met gedrevenheid, vakmanschap en passie hebben wij fantastische resultaten geboekt", aldus Van Maanen. Volgens hem is de uitstoot van veel stoffen zoals ammoniak de laatste jaren flink verminderd door de boeren.

 Van Maanen Van Maanen | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

"De media misbruiken het ene na het andere nepnieuwsrapport om nog meer problemen op naam van de landbouw te schrijven", sprak Van Maanen. "De politiek neemt dit zonder gedegen onderzoek over. Op basis van leugens, aannames en emoties wordt een beslissing genomen die de hele landbouwsector steeds dichter naar de rand van de afgrond drijft." Ook het RIVM kreeg nog een veeg uit de pan van Van Maanen. "Voor leugens, aannames en rekenmodellen zit je bij het RIVM aan het goede adres."

 Boeren op het demonstratieterrein. Boeren op het demonstratieterrein. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij
10.12 uur   Toespraak RIVM-directeur
Directeur Hans Brug sprak onder meer zijn dankbaarheid uit voor het feit dat het protest niet bij het RIVM wordt gehouden, zoals eerder de bedoeling was. Uiteraard ging hij ook in op de stikstofberekeningen. "Het RIVM maakt zo zorgvuldig en robuust mogelijk gebruik van de gegevens die we verzamelen. Ook volgens internationale standaarden zijn onze berekeningen van hoge kwaliteit."

RIVM-directeur Hans Brug spreekt op het demonstratieterrein
 RIVM-baas Hans Brug. RIVM-baas Hans Brug. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij
10.00 uur   Livestream
De boeren aan het woord op het sportpark aan de Voordorpsedijk. Er is een livestream.


09.44 uur   Drukte op weg neemt af, maar niet rond Utrecht
Hoewel de drukte op de weg in Nederland woensdag aan het afnemen is, geldt dat niet rondom Utrecht. Waar woensdagochtend vroeg nog ruim 450 kilometer file stond, is dat rond 09.30 uur afgenomen tot zo'n 170 kilometer. "Maar op een paar wegen ben je nog heel lang onderweg", aldus een woordvoerder van de ANWB.

Vooral op de A27 vanuit Gorinchem naar Utrecht is het druk door het boerenprotest. De vertraging daar bedraagt meer dan twee uur. Op de A27 vanuit Almere bedraagt het oponthoud nog ruim een uur. Ook op de A28 is het druk, deels vanwege het protest, maar er heeft ook een ongeluk plaatsgevonden. En op de A12 vanuit Den Haag naar Utrecht is het eveneens druk, mede door werkzaamheden aan de Galecopperbrug.


09.30 uur   Gesprek met de organisator van het boerenprotest
Verslaggever Robert Jan Booij bij het boerenprotest09.39 uur   Druk, maar gemoedelijk
"Het wordt steeds drukker maar de sfeer is gemoedelijk. Vriendelijk en rustig protest", aldus de gemeente De Bilt.


09.26 uur   Moderne kunst of trekkers op de Biltse Rading?


09.23 uur   Defensie bevestigt: legertrucks ook in De Bilt
Een woordvoerder van Defensie bevestigt dat het leger op verzoek van de gemeente met materieel bijstand verleent in De Bilt. Het gaat dan om de legertrucks die ook al door verschillende getuigen gezien waren.
09.21 uur   Radioverslagen van vanmorgen
ANWB over de files


Boer aan het woord (08.50 uur)


Boer aan het woord (08.40 uur)09.17 uur   Waar gaat het ook alweer om?


09.16 uur   Zo was het vanmorgen vroeg op de A28
Trekkers op de A2809.15 uur   Politiek net als seks?
 Spandoek... Spandoek... | Foto: Margot Timmerman


09.10 uur   Boeren die toch RIVM proberen te bereiken weggestuurd
Een aantal boeren heeft woensdagochtend met de auto toch geprobeerd naar het gebouw van het RIVM in Bilthoven te gaan. De boeren zijn teruggestuurd. Dat is zonder problemen verlopen, meldt een politiewoordvoerder.


08.58 uur   De politie bewaakt het RIVM


08.53 uur   Nu ook een filmpje: boerentrekkers vlakbij RIVM in Bilthoven
Het was niet de bedoeling dat de boeren door de bebouwde kom zouden rijden, maar het gebeurt toch.08.50 uur   Geen brood...
Een leeg broodschap in de Dirk-supermarkt in Leusden vanmorgen. De leverancier heeft last van de trekkers op de snelweg, zegt een medewerker.

 Bij de Dirk. Bij de Dirk. | Foto: RTV Utrecht
08.46 uur   Trekkers in the night
Trekkerscolonne vanmorgen vroeg, op snelwegen rond Utrecht08.27 uur   Boeren proberen RIVM te bereiken, politie houdt ze tegen
Een verslaggever van RTV Utrecht zag op een rotonde in De Bilt hoe een stel boeren probeerde het terrein van het RIVM in Bilthoven te bereiken. Dit mag niet en zij werden tegengehouden door de politie. De boeren dropen af maar reden niet richting het demonstratieterrein. Zij verdwenen de woonwijk De Leijen in.

Een woordvoerder van de politie benadrukt dat er bij dit moment vanochtend géén ME aanwezig was. "Dit waren gewone agenten."

De boeren mogen vandaag demonstreren op een terrein aan de Voordorpsedijk. Eerder werd aangekondigd dat de demonstratie op het terrein van het RIVM aan Antonie van Leeuwenhoeklaan zou zijn, maar dit is dus veranderd, volgens de gemeente 'in goed overleg met de organiserende boeren van Farmers Defence Force.'.


08.13 uur   Biltse Rading vol met tractors


Biltse Rading staat vol met tractors07.40 uur   Woordvoerder De Bilt over boerenprotest
Verslaggever Robert Jan Booij is op het demonstratieterrein van de boeren in De Bilt en sprak daar onder anderen een woordvoerder van de gemeente: "De verwachting is dat de boeren rond 12.00 uur doorrijden naar Den Haag."

Woordvoerder De Bilt over boerenprotest07.38 uur   Verkeer rondom Utrecht vrijwel helemaal vast
Rondom Utrecht is het verkeer volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat inmiddels vrijwel helemaal vastgelopen. Op de A28 bij De Bilt grepen boeren dit moment aan om uit hun tractor te stappen en foto's te maken. Rijkswaterstaat roept de boeren op om dit vooral niet te doen: "Dat is niet veilig."


Het verkeer mag dan vrijwel stilstaan maar er kunnen nog auto's of motoren over de vluchtstrook rijden. Rijkswaterstaat: "Plus, het is gewoon nooit de bedoeling uit de auto, of in dit geval tractor, te stappen op de snelweg."07.18 uur   Boer: "Wij reden voorop en wij hebben geen file gehad"
Het is ook maar hoe je het bekijkt, zo'n file. RTV Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij is vanochtend op het demonstratieterrein aan de Voordorpsedijk in De Bilt en hoorde deze uitleg van een boer over de situatie op de weg vanochtend: "Het was mooi rustig. Wij reden voorop en wij hebben geen file gehad."

Boer: "Wij reden voorop en wij hebben geen file gehad"

07.16 uur   Koffiedrinken op demonstratieterrein in De Bilt


 Trekkers op de Biltse Rading. Trekkers op de Biltse Rading. | Foto: RTV Utrecht


07.14 uur   Situatie op Biltse Rading


 | Foto: RTV Utrecht
06.28 uur   Boeren Den Haag tegengehouden die op weg waren naar Binnenhof
De politie heeft op de Utrechtsebaan in Den Haag vijftien boeren staande gehouden die naar het Binnenhof wilden om te protesteren. Ze mogen daar echter niet komen.


06.00 uur   100 kilometer file door boerenprotest
Protesterende boeren die op weg zijn naar De Bilt en Den Haag om daar te protesteren veroorzaakten iets voor 06.00 uur al ruim 100 kilometer file op de snelwegen in het land. Vooral op de A1, A2, A6 en A28 was het druk. Daar reden veel trekkers die op weg waren naar De Bilt om actie te voeren bij het RIVM.


05.50 uur   Eerste boeren arriveren in De Bilt
De eerste boeren arriveren in De Bilt. "De eerste boeren zijn aangekomen. Maar de grootste groep moet nog komen", aldus een woordvoerder van de gemeente.


05.44 uur   De Bilt en Verkeersinformatiedienst houden ook liveblog bij
Goed voorbeeld doet goed volgen: ook de gemeente De Bilt en de Verkeersinformatiedienst zijn een liveblog gestart met het laatste nieuws over de boerenprotesten in De Bilt en Den Haag.


05.34 uur   Al vroeg files op de wegen vanwege boerenprotest
Op de snelweg A28 in Drenthe en Overijssel stond al voor 03.00 uur vanochtend file vanwege de boerenprotesten in Bilthoven en Den Haag. Ook op snelwegen A1, A2 en A6 stonden later in de nacht files door de langzaam rijdende landbouwvoertuigen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -