De Bilt haalt opgelucht adem: boerenprotest rustig verlopen, toegangsweg is weer open

DE BILT - Het boerenprotest in De Bilt is voorbij. De demonstratie is volgens burgemeester Sjoerd Potters zonder incidenten en aanhoudingen verlopen. Volgens de gemeente waren er 7.000 boeren met 2400 trekkers om te protesteren tegen de stikstofberekeningen van het RIVM in Bilthoven. In dit liveblog volgen we vandaag de ontwikkelingen.

16.11 uur Biltse Rading vrijgegeven

De Biltse Rading is weer na een schoonmaak en inspectie weer open. Buslijn 77 rijdt ook weer de normale route.

13.45 uur Snelwegen

De A27 en A28 rondom gemeente De Bilt zijn op dit moment weer goed bereikbaar. Houd wel rekening met een drukkere avondspits. De Biltse Rading en afslag 30 op A27 zijn tot nader order nog afgesloten.

13.15 uur Laatste trekker is weg

De Biltse Rading is nu vrij van trekkers. De weg wordt nu schoongemaakt en geïnspecteerd.

12.34 uur Biltse Rading bijna leeg

12.03 uur UMC Utrecht nu moelijk bereikbaar

Het UMC Utrecht is moeilijk bereikbaar als gevolg van de drukte op de wegen rond Utrecht op dit moment. "Hou de vluchtstroken vrij, maak ruimte voor de hulpverleningsdiensten", roept de gemeente De Bilt op. "Het kan ook voorkomen dat mensen met spoed met eigen vervoer naar het ziekenhuis gaan, hou rekening met elkaar."

11.37 uur Samenvatting

Terugblik op het boerenprotest in De Bilt

11.34 uur Oei...

11.30 uur Protest in Bilt ten einde, en nu?

Na het vertrek van de boeren wordt de Biltse Rading eerst schoongemaakt. Daarna wordt de weg zo snel mogelijk vrijgegeven. Het is nog niet bekend hoe laat dit zal zijn, meldt de gemeente.

11.24 uur RIVM geeft tekst en uitleg

Interview met RIVM-directeur Hans Brug

10.45 uur Eerste boeren gaan weer weg

Eerste boeren gaan weer weg

10.43 uur Symbolisch

Directeur Hans Brug kreeg een meetlat van de boeren

10.33 uur

Boeren zijn de kop van jut. Dat zei woordvoerder Jeroen van Maanen van de Farmers Defence Force vanmorgen in een toespraak bij het boerenprotest in De Bilt. Volgens hem worden de boeren door het RIVM, de politiek en de media naar de rand van de afgrond gedreven. "Met gedrevenheid, vakmanschap en passie hebben wij fantastische resultaten geboekt", aldus Van Maanen. Volgens hem is de uitstoot van veel stoffen zoals ammoniak de laatste jaren flink verminderd door de boeren.
Van Maanen
Van Maanen © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
"De media misbruiken het ene na het andere nepnieuwsrapport om nog meer problemen op naam van de landbouw te schrijven", sprak Van Maanen. "De politiek neemt dit zonder gedegen onderzoek over. Op basis van leugens, aannames en emoties wordt een beslissing genomen die de hele landbouwsector steeds dichter naar de rand van de afgrond drijft." Ook het RIVM kreeg nog een veeg uit de pan van Van Maanen. "Voor leugens, aannames en rekenmodellen zit je bij het RIVM aan het goede adres."
Boeren op het demonstratieterrein.
Boeren op het demonstratieterrein. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

10.12 uur Toespraak RIVM-directeur

Directeur Hans Brug sprak onder meer zijn dankbaarheid uit voor het feit dat het protest niet bij het RIVM wordt gehouden, zoals eerder de bedoeling was. Uiteraard ging hij ook in op de stikstofberekeningen. "Het RIVM maakt zo zorgvuldig en robuust mogelijk gebruik van de gegevens die we verzamelen. Ook volgens internationale standaarden zijn onze berekeningen van hoge kwaliteit."
RIVM-directeur Hans Brug spreekt op het demonstratieterrein
RIVM-baas Hans Brug.
RIVM-baas Hans Brug. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

10.00 uur Livestream

De boeren aan het woord op het sportpark aan de Voordorpsedijk. Er is een livestream.

09.44 uur Drukte op weg neemt af, maar niet rond Utrecht

Hoewel de drukte op de weg in Nederland woensdag aan het afnemen is, geldt dat niet rondom Utrecht. Waar woensdagochtend vroeg nog ruim 450 kilometer file stond, is dat rond 09.30 uur afgenomen tot zo'n 170 kilometer. "Maar op een paar wegen ben je nog heel lang onderweg", aldus een woordvoerder van de ANWB.
Vooral op de A27 vanuit Gorinchem naar Utrecht is het druk door het boerenprotest. De vertraging daar bedraagt meer dan twee uur. Op de A27 vanuit Almere bedraagt het oponthoud nog ruim een uur. Ook op de A28 is het druk, deels vanwege het protest, maar er heeft ook een ongeluk plaatsgevonden. En op de A12 vanuit Den Haag naar Utrecht is het eveneens druk, mede door werkzaamheden aan de Galecopperbrug.

09.30 uur Gesprek met de organisator van het boerenprotest

Verslaggever Robert Jan Booij bij het boerenprotest

09.39 uur Druk, maar gemoedelijk

"Het wordt steeds drukker maar de sfeer is gemoedelijk. Vriendelijk en rustig protest", aldus de gemeente De Bilt.

09.26 uur Moderne kunst of trekkers op de Biltse Rading?

09.23 uur Defensie bevestigt: legertrucks ook in De Bilt

Een woordvoerder van Defensie bevestigt dat het leger op verzoek van de gemeente met materieel bijstand verleent in De Bilt. Het gaat dan om de legertrucks die ook al door verschillende getuigen gezien waren.

09.21 uur Radioverslagen van vanmorgen

ANWB over de files
Boer aan het woord (08.50 uur)
Boer aan het woord (08.40 uur)

09.17 uur Waar gaat het ook alweer om?

09.16 uur Zo was het vanmorgen vroeg op de A28

Trekkers op de A28

09.15 uur Politiek net als seks?

Spandoek...
Spandoek... © Margot Timmerman

09.10 uur Boeren die toch RIVM proberen te bereiken weggestuurd

Een aantal boeren heeft woensdagochtend met de auto toch geprobeerd naar het gebouw van het RIVM in Bilthoven te gaan. De boeren zijn teruggestuurd. Dat is zonder problemen verlopen, meldt een politiewoordvoerder.

08.58 uur De politie bewaakt het RIVM

08.53 uur Nu ook een filmpje: boerentrekkers vlakbij RIVM in Bilthoven

Het was niet de bedoeling dat de boeren door de bebouwde kom zouden rijden, maar het gebeurt toch.

08.50 uur Geen brood...

Een leeg broodschap in de Dirk-supermarkt in Leusden vanmorgen. De leverancier heeft last van de trekkers op de snelweg, zegt een medewerker.
Bij de Dirk.
Bij de Dirk. © RTV Utrecht

08.46 uur Trekkers in the night

Trekkerscolonne vanmorgen vroeg, op snelwegen rond Utrecht

08.27 uur Boeren proberen RIVM te bereiken, politie houdt ze tegen

Een verslaggever van RTV Utrecht zag op een rotonde in De Bilt hoe een stel boeren probeerde het terrein van het RIVM in Bilthoven te bereiken. Dit mag niet en zij werden tegengehouden door de politie. De boeren dropen af maar reden niet richting het demonstratieterrein. Zij verdwenen de woonwijk De Leijen in.
Een woordvoerder van de politie benadrukt dat er bij dit moment vanochtend géén ME aanwezig was. "Dit waren gewone agenten."
De boeren mogen vandaag demonstreren op een terrein aan de Voordorpsedijk. Eerder werd aangekondigd dat de demonstratie op het terrein van het RIVM aan Antonie van Leeuwenhoeklaan zou zijn, maar dit is dus veranderd, volgens de gemeente 'in goed overleg met de organiserende boeren van Farmers Defence Force.'.

08.13 uur Biltse Rading vol met tractors

Biltse Rading staat vol met tractors

07.40 uur Woordvoerder De Bilt over boerenprotest

Verslaggever Robert Jan Booij is op het demonstratieterrein van de boeren in De Bilt en sprak daar onder anderen een woordvoerder van de gemeente: "De verwachting is dat de boeren rond 12.00 uur doorrijden naar Den Haag."
Woordvoerder De Bilt over boerenprotest

07.38 uur Verkeer rondom Utrecht vrijwel helemaal vast

Rondom Utrecht is het verkeer volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat inmiddels vrijwel helemaal vastgelopen. Op de A28 bij De Bilt grepen boeren dit moment aan om uit hun tractor te stappen en foto's te maken. Rijkswaterstaat roept de boeren op om dit vooral niet te doen: "Dat is niet veilig."
Het verkeer mag dan vrijwel stilstaan maar er kunnen nog auto's of motoren over de vluchtstrook rijden. Rijkswaterstaat: "Plus, het is gewoon nooit de bedoeling uit de auto, of in dit geval tractor, te stappen op de snelweg."

07.18 uur Boer:

Het is ook maar hoe je het bekijkt, zo'n file. RTV Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij is vanochtend op het demonstratieterrein aan de Voordorpsedijk in De Bilt en hoorde deze uitleg van een boer over de situatie op de weg vanochtend: "Het was mooi rustig. Wij reden voorop en wij hebben geen file gehad."
Boer: "Wij reden voorop en wij hebben geen file gehad"

07.16 uur Koffiedrinken op demonstratieterrein in De Bilt

Trekkers op de Biltse Rading.
Trekkers op de Biltse Rading. © RTV Utrecht

07.14 uur Situatie op Biltse Rading

© RTV Utrecht

06.28 uur

De politie heeft op de Utrechtsebaan in Den Haag vijftien boeren staande gehouden die naar het Binnenhof wilden om te protesteren. Ze mogen daar echter niet komen.

06.00 uur 100 kilometer file door boerenprotest

Protesterende boeren die op weg zijn naar De Bilt en Den Haag om daar te protesteren veroorzaakten iets voor 06.00 uur al ruim 100 kilometer file op de snelwegen in het land. Vooral op de A1, A2, A6 en A28 was het druk. Daar reden veel trekkers die op weg waren naar De Bilt om actie te voeren bij het RIVM.

05.50 uur Eerste boeren arriveren in De Bilt

De eerste boeren arriveren in De Bilt. "De eerste boeren zijn aangekomen. Maar de grootste groep moet nog komen", aldus een woordvoerder van de gemeente.

05.44 uur De Bilt en Verkeersinformatiedienst houden ook liveblog bij

Goed voorbeeld doet goed volgen: ook de gemeente De Bilt en de Verkeersinformatiedienst zijn een liveblog gestart met het laatste nieuws over de boerenprotesten in De Bilt en Den Haag.

05.34 uur Al vroeg files op de wegen vanwege boerenprotest

Op de snelweg A28 in Drenthe en Overijssel stond al voor 03.00 uur vanochtend file vanwege de boerenprotesten in Bilthoven en Den Haag. Ook op snelwegen A1, A2 en A6 stonden later in de nacht files door de langzaam rijdende landbouwvoertuigen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.