RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kritisch rapport: te weinig aandacht voor veiligheid van voertuigen als de Stint


BILTHOVEN - Er is onvoldoende aandacht voor de veiligheid van licht gemotoriseerde voertuigen als de Stint. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport dat het vandaag presenteert over de toelating van voertuigen als de Stint, scootmobiels, segways en elektrische fietsen op de Nederlandse wegen.

De OVV onderzocht voor het rapport de manier waarop wordt besloten of nieuwe voertuigen zoals de Stint en elektrische skateboards en stepjes veilig genoeg zijn om in het verkeer gebruikt te worden.

Aanleiding van het onderzoek was het dodelijke ongeluk in Oss, waarbij een Stint met kinderen onder een trein reed. Daarbij kwamen vier kinderen om het leven. De bestuurster van de Stint en een vijfde kind raakten zwaargewond.

De OVV keek naar hoe voertuigen zoals de Stint, segways en elektrische skateboards worden gekeurd voor ze de weg op mogen. Volgens het rapport zijn er maatregelen nodig om de veiligheid van dit soort voertuigen in het verkeer te verbeteren. Van de 678 mensen die vorig jaar omkwamen in het verkeer reed 20 procent op een licht gemotoriseerd voertuig.


De OVV vindt dat de toelating van licht gemotoriseerde voertuigen op de weg moet worden ingericht naar Europees model en dat ze moeten worden gekeurd door een onafhankelijke instantie als de RDW. Soms zet de politiek namelijk druk op het toelaten van nieuwe voertuigen op de weg, en dit is niet goed voor de veiligheid, aldus de OVV.

Vorige maand bleek dat er verkeerde berekeningen zijn gebruikt bij de RDW-keuring van de Stint. De elektrische bolderkar die wordt gemaakt in Bilthoven had een langere remweg dan uit de berekeningen bleek.

 'Onvoldoende aandacht voor veiligheid Stint 'Onvoldoende aandacht voor veiligheid Stint | Foto: OVV / bewerking RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -