RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Boeren in De Bilt willen sneller actie: "Wij zijn de regeltjes in Nederland een beetje zat"


BILTHOVEN - Alle boeren in Nederland zijn voor de tweede keer opgetrommeld om te gaan protesteren. Aan het eind van de ochtend stond de weg tussen de Bilt en Utrecht helemaal vol met tractoren. De boeren zijn het niet eens met de halvering van de veestapel en het stikstofbeleid.

Op knooppunt Rijnsweerd was het een grote chaos, maar wel met een gezellige sfeer. Tractoren blokkeren de wegen. Ze staan geparkeerd langs de weg; andere tractoren rijden achter elkaar aan over de autoweg en het fietspad. De mensen die bij het protest aanwezig zijn moeten goed op hun oren letten want er wordt flink getoeterd en er komen sirenes en Hollandse muziek door de luidsprekers.

 Tractoren rijden achter elkaar aan over fietspaden. Tractoren rijden achter elkaar aan over fietspaden. | Foto: RTV Utrecht/ Elisa van der Vlist

REGELS ZAT

Boer Jan is het met veel dingen niet eens en wil verandering zien. "Met het halveren van de veestapel en de regelgeving in Nederland over het stikstofbeleid ben ik het verreweg oneens", zegt hij. Boerendochter Marisca uit Gelderland denkt er hetzelfde over: "Vooral het stikstofbeleid moet aangepast worden. Er moeten goede metingen worden gedaan."

Een boerenzoon met houten klompen neemt even een pauze en leunt tegen een trekker aan. Hij vindt ook dat er niks van de metingen van het RIVM kloppen. "Ze moeten eerlijk en open zijn. Wij zijn hier om te horen wat zij ervan vinden."

We hebben heel lang niks van ons laten horen. En als je niks doet dan komt het ook niet goed."
Gert-Jan Belman

Veel voorbijgangers die langsfietsen stappen af en beginnen langs de kant te filmen met hun mobiel. Op de voorkant van een aantal tractoren staan borden met tekst. Bijvoorbeeld: 'nog een jaar dit beleid dan ben je al de boeren kwijt', 'door mannen in een overall is ons land opgebouwd, door mannen in een pak wordt het vernietigd!' en 'hou je van brood, vlees en friet, zonder boeren gaat het niet!'

 Voorbijgangers kijken toe naar het protest. Voorbijgangers kijken toe naar het protest. | Foto: RTV Utrecht/ Elisa van der Vlist

Ook Gert-Jan Belman uit Overijssel is er helemaal klaar mee: "Wij zijn de regeltjes in Nederland een beetje zat, ze bedenken elke keer weer wat anders", zegt Belman. Hij werkt bij een boer en vertelt waarom hij vandaag mee doet met het boerenprotest. "We hebben heel lang niks van ons laten horen. En als je niks doet dan komt het ook niet goed, je moet wel een keer wat doen. Daarom zijn wij hier nu zodat er naar ons wordt geluisterd. We moeten het nog meer onder de aandacht brengen."

TWEEDE KEER

Dit is de tweede keer dat de boeren landelijk protesteren. "De eerste keer heeft niet voldoende opgeleverd, er wordt te weinig naar ons geluisterd", zegt boer Jan. "Ik hoop dat de boodschap nu beter over komt omdat er wel echt wat aan de hand is. Ik denk dat we de boeren hier in Nederland vreselijk hard nodig hebben."

We blijven net zo lang doorgaan totdat er wel wat veranderd wordt!"
Boerendochter Marisca

Boer Bauke uit Friesland is opgegroeid op een boerderij en protesteert vandaag voor de tweede keer mee. "Het halveren van de veestapel moet van tafel. Het is ons inkomen. Met de helft van de koeien hebben we ook wel inkomen maar lang niet zoveel als nu."

De boerenzoon met klompen zegt dat er na het vorige protest geen gehoor aan hen is gegeven. "Ze zeggen wel wat maar doen helemaal niks. Daarom zijn we hier nog een keer zodat ze luisteren. Ook Marisca zegt dat er niks aan is gedaan. "We blijven net zo lang doorgaan totdat er wel wat verandert!"

 Boerendochter Marisca protesteert vandaag ook. Boerendochter Marisca protesteert vandaag ook. | Foto: RTV Utrecht/ Elisa van der Vlist

FILES EN VEILIGHEID

Het boerenprotest zorgt voor grote files door heel Nederland. Reizigers in de auto of het openbaar vervoer doen er nu veel langer over en sommigen kwamen te laat op hun werk. Wat vinden de boeren ervan dat zij deze files veroorzaken? "Ik snap dat de files voor een hoop mensen best wel lastig is dus sorry voor het ongemak", zegt Jan. Marisca snapt beide kanten: "Aan de ene kant is wel goed want dan wordt er aandacht aan de boeren geschonken maar ik vind het wel naar voor de mensen die in de file staan."

 De tractoren rijden de snelweg op naar Den Haag De tractoren rijden de snelweg op naar Den Haag | Foto: RTV Utrecht/ Elisa van der Vlist

Van de boerenzoon mag de file nog wel langer worden: "Ik vind het alleen maar mooi. Hoe langer hoe mooier." Ook Gert-Jan Belman vindt het niet zo'n probleem. "Het is maar één daggie en ik hoop dat de mensen meer respect krijgen voor de boeren. De meeste mensen hebben dat ook wel maar nu maken we het ook duidelijk."

Tijdens het protest is er veel politie aanwezig. Zij moeten ervoor zorgen dat het niet uit de hand loopt en veilig blijft. Agent Remco vertelt: "We hebben van tevoren een heel draaiboek gekregen waar we op moeten letten." Hierin staat hoe ze voor de veiligheid moeten zorgen. Meer wil hij niet loslaten over het boerenprotest.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -