St. Antonius voert actie: "Wie wil nou voor een schijntje billen wassen van een ander?"

PROVINCIE UTRECHT - Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid. Vandaag gebeurt dat in het St. Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn, Nieuwegein en Woerden. Dat betekent dat operatiekamers, radiologie en tientallen andere afdelingen alleen opengaan voor spoedeisende zaken.
Verslaggever Robert Jan Booij sprak vanmorgen op Radio M Utrecht met medewerkers van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. "De zorg is op dit moment aan het leegbloeden", zei verpleegkundige Lindsey. "Er moet actie worden ondernomen. Heel veel medewerkers vertrekken of zijn overspannen door de hoge werkdruk. Steeds minder mensen gaan ook de opleiding doen. We moeten soms operatiekamers sluiten door een gebrek aan personeel", vertelde ze.
Ik verdien 1900 euro per maand, terwijl iemand in de particuliere zorg voor hetzelfde werk al gauw 2500 euro verdient.
Verpleegkundige

SALARIS

"De actiebereidheid is groot, dat moet ook", vulde verpleegkundige Guus aan. Volgens het personeel zullen patiënten er weinig van merken. Spoedgevallen gaan sowieso door. De strijd om een beter salaris speelt een belangrijke rol. "De 4 procent die is geboden is een wassen neus", zei een verpleegkundige. "Ik verdien 1900 euro per maand, terwijl iemand in de particuliere zorg voor hetzelfde werk al gauw 2500 euro verdient.
De beeldvorming van het veelzijdige vak van verpleegkundige is ook niet goed. "Het is nu niet aantrekkelijk om de zorg in te gaan. Scholieren denken: waarom zou ik dat doen? Dan moet ik de billen wassen van een ander en vervolgens krijg ik een schijntje."
Ziekenhuismedewerkers St. Antonius in actie voor betere cao

LANDELIJKE STAKING

Sommige verpleegkundigen lieten vanmorgen ook weten een beetje jaloers te zijn op de aandacht die de boeren krijgen met hun acties. In veel ziekenhuizen wordt de nood inmiddels wel met patiënten en bezoekers gedeeld. Zo is in de hal van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort een skelet gezet, met een actiespandoek. De gezamenlijke vakbonden in de zorg organiseren op 20 november een landelijke ziekenhuisstaking. Dat is voor het eerst in ons land. De bonden zijn boos vanwege het uitblijven van een goede cao voor de 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland. Ze verwachten dat minimaal de helft van de ziekenhuizen hun deuren sluiten voor niet-spoedeisende zaken.
De vakbonden vragen een structurele loonsverhoging van 5 procent voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen ze goede afspraken over arbeids- en rusttijden voor het personeel en over instroom en behoud van medewerkers.
Ziekenhuispersoneel hing vanmorgen posters met slogans op. Ook voerden ze een symbolische operatie uit.
Ziekenhuispersoneel hing vanmorgen posters met slogans op. Ook voerden ze een symbolische operatie uit. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
De werkgevers, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), kwamen eerder met het voorstel om de lonen voor alle medewerkers met 4 procent in 2020 en 4 procent in 2021 te laten stijgen. Ook boden ze per 1 januari 2020 een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag, wat volgens NVZ neerkomt op een extra 2,5 procent loonsverhoging voor verpleegkundigen. Ook gaat in de voorstellen de stagevergoeding omhoog en krijgen co-assistenten een onkostenvergoeding.
Live in het St. Antonius Leidsche Rijn (07.40 uur)
Live in het St. Antonius Leidsche Rijn (08.40 uur)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.