'Meer eigenaar dan inwoner van Zeist'

Debatleider Job Boot met burgemeester Koos Janssen
Debatleider Job Boot met burgemeester Koos Janssen © Mel Boas
ZEIST - De vierde debatavond van het Mediacentrum Zeist stond in het teken van respect. Het panel dat bestond uit burgemeester Koos Janssen, MBO-docente Angela Lamboo en Esther Kant (moderator van de Facebook groep Zeist) besprak voorbeelden uit de eigen praktijk.
Burgemeester Janssen gaf de aftrap met voorvallen uit de raadsvergadering waarbij raadsleden soms werden bedreigd of waarbij 'robuuste teksten' vanaf de publieke tribune werden geroepen. Een keer ging het zover dat Janssen zijn ambsketen aflegde en betrokkene persoonlijk van repliek diende.
Ook in de Facebookgroep 'Zeist' gaat het er niet altijd verbaal zachtzinnig aan toe. "Hoe kan het dat volwassen mensen zo ongenuanceerd schreeuwen op internet", vroeg moderator Esther Kant zich af. Zelfreguleren ziet zij niet zitten, dagelijks de reacties aanpassen blijft noodzakelijk.
MBO-docent Angela Lamboo gaf als suggestie dat we meer eigenaar moeten worden van Zeist in plaats van bewoner. Burgemeester Janssen haakte hierop in door de avond te besluiten met een oproep tot ontmoeting en het gesprek voeren.
Mediacentrum Zeist is een initiatief van de bij Zeist betrokken media: Bibliotheek Idea, AD Utrechts Nieuwsblad, RTV Utrecht, Nieuwsbode, SlotstadRTV, Zeistermagazine, 'Wij zijn Zeist', ZeistinBeeld.nl, Facebookgroep Zeist, journalist Job Boot en Masja Burgman.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.