RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Moeder krijgt drie jaar cel en tbs voor doden van 9 maanden oude zoontje in Veenendaal

VEENENDAAL - De 27-jarige Sylvia R. is voor het ombrengen van haar negen maanden baby door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden. Als ze zich niet aan die voorwaarden houdt kan de straf worden omgezet in tbs met dwangverpleging. Zo mag de vrouw niet met anticonceptie stoppen zonder haar behandelaars hiervan op de hoogte te brengen.

De vrouw was vandaag zelf niet bij de uitspraak aanwezig. Volgens de rechter heeft zij haar zoontje Milan ruim zeven jaar geleden in Veenendaal met opzet van het leven beroofd. Dat gebeurde in een plotselinge gemoedsopwelling, die het gevolg was van psychische overbelasting. De zwakbegaafde vrouw lijdt aan ernstige stoornissen. Ze is volgens de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar, maar wel strafbaar.


ZUURSTOFTEKORT
Op 16 april 2012 belde de vrouw haar toenmalige man op, omdat hun zoontje niet meer ademde. Het kindje werd gereanimeerd door zijn vader en ambulancemedewerkers, maar hij overleed een dag later alsnog in het ziekenhuis. Door het zuurstoftekort waren zijn hersenen onherstelbaar beschadigd.

De patholoog die het lichaam heeft onderzocht vertelde in de rechtbank dat hij inwendige verwondingen heeft gevonden die erop wijzen dat geweld op de baby is uitgeoefend, naast het dichtdrukken van neus en mond. De baby is volgens hem krachtig door elkaar geschud of met zijn hoofdje met kracht tegen een hard oppervlak geslagen. De rechtbank gaat ervan uit dat die conclusie klopt.

VERDACHTE DOOD
De politie vond destijds al dat het kind onder verdachte omstandigheden was overleden. Er werd sectie op het lichaampje verricht en de vrouw werd als verdachte gezien. Omdat niet bewezen kon worden dat zij haar kind iets had aangedaan, werd zij toen niet vervolgd. Zij beweerde dat ze het kind per ongeluk had laten vallen. Maar vorig jaar biechtte zij aan een vriend op dat zij de mond en neus van het kindje had dichtgedrukt.

De vrouw zei zelf dat ze opzag tegen de dagelijkse routine van de verzorging van Milan. Zij wilde naar de buitenwereld toe laten zien dat zij een goede moeder was, maar kon dit niet meer opbrengen. De vrouw heeft haar zoontje, terwijl hij lag te slapen, om het leven gebracht. Zij heeft een onschuldig en gezond kindje niet de zorg gegeven die hij verdiende, zegt de rechtbank. Die neemt het haar ook kwalijk dat zij niet direct openheid van zaken gaf. Daarmee heeft zij bij de vader en andere nabestaanden intens verdriet veroorzaakt.


STOORNISSEN
De vrouw is uitvoerig onderzocht. Ze heeft onder meer een borderline persoonlijkheidsstoornis en een verstandelijke beperking. Hierdoor kan de doodslag haar niet volledig toegerekend worden. Daarom moet ze een langdurige behandeling ondergaan. Bovendien mag zij niet de zorg dragen voor kinderen van zichzelf of anderen en is omgang met kinderen is alleen toegestaan onder begeleiding van een andere volwassene.

Het vonnis van de rechtbank is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De verdachte heeft twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -