Advocaten in zaak Sumo-fraude wraken rechtbank

UTRECHT - De advocaten van een van de hoofdverdachten in de fraudezaak rond restaurantketen Sumo hebben de rechters in de zaak gewraakt. Ze vinden de rechtbank "te Openbaar Ministerie-vriendelijk" en hebben daarom onvoldoende vertrouwen dat de rechtbank onpartijdig zal zijn.
De reden om de rechters nu te wraken, heeft te maken met een documentaire die over de zaak wordt gemaakt. Eind juli, vlak voordat de rechtbank in Rotterdam uitspraak zou doen in de fraudezaak, berichtte NRC dat de documentaire in de maak is, met toestemming van het Openbaar Ministerie. Maar de verdediging en rechtbank wisten van niets.
De advocaten vermoeden dat er een rechtstreeks verband is tussen de beslissing om Sumo en de leidinggevenden te vervolgen, en de documentaire. Ze zeggen dat de zaak ook had kunnen worden geschikt. Het OM bezwoer dat de film niet de reden was om Sumo te vervolgen.
De rechter stelde vandaag dat de officier van justitie moet worden geloofd. De verdediging is het daar niet mee eens en wil getuigen horen over de documentaire, maar dat verzoek is door de rechtbank afgewezen. Dat was voor de advocaten reden om nu de rechters te wraken.

FRAUDEZAAK

De leidinggevenden van de Japanse restaurantketen Sumo worden vervolgd omdat ze volgens het OM jarenlang stelselmatig omzet hebben afgeroomd. Het onderzoek naar de verdachten loopt al langere tijd. Bij verschillende restaurants werden invallen gedaan, zoals bij de vestiging aan de Potterstraat in Utrecht.
Ook zijn bij enkele restaurants camera's geplaatst door de recherche. In de zomer bleek dat een documentairemaker de FIOD heeft gevolgd tijdens het hele onderzoek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.