DorpsBelang en PvdA verrast door vertrouwensbreuk in coalitie Eemnes

© RTV Utrecht
EEMNES - De fractievoorzitters van Dorpsbelang en de PvdA in Eemnes zijn verrast dat de wethouders van hun partijen onvoldoende vertrouwen voelen van hun partijgenoten in de gemeenteraad. Dat laten ze weten aan RTV Utrecht.
Gisteren maakten wethouders Sven Lankreijer (PvdA) en Theo Reijn (DorpsBelang) bekend dat het college voorlopig demissionair is. De mededeling kwam als een verrassing. "Gisterochtend is er nog een goed gesprek geweest met de wethouders. Zij hadden al eerder aangegeven dat het niet goed ging, maar wij hadden verwacht dat we er wel uit zouden komen", zegt fractievoorzitter Marcus van den Brink van de PvdA.
Fractievoorzitter Jan de Zeeuw van DorpsBelang had de uitkomst van het gesprek anders geïnterpreteerd. "Het overviel me dat beide wethouders zich als demissionair beschouwen op dit moment."

MEER HANDELINGSVRIJHEID

Het besluit kwam na een stroeve commissievergadering waarin het college aan de gemeenteraad om meer handelingsvrijheid vroeg om zo met marktpartijen te kunnen onderhandelen. Volgens De Zeeuw wilde hij eerst meer informatie van de wethouders voordat dit kon worden toegezegd. Dit is volgens hem opgevat als een gebrek aan vertrouwen. Zelf zegt De Zeeuw dat hij dat niet zo heeft bedoeld.
"Het is vooral de fractie van DorpsBelang die soms te kritisch is", vindt PvdA-fractievoorzitter Marcus van den Brink. "Er is een aantal dossiers waar deze partij moeite mee heeft." De fractievoorzitter van DorpsBelang ontkent dan ook niet dat hij kritisch is. "Wij zijn geen makke schapen die achter een college aanlopen. We gaan voor de inhoud."
Beide wethouders willen vandaag nog niet op de kwestie reageren. In een persbericht benadrukken ze dat er voldoende vertrouwen nodig is om hun werkzaamheden in het belang van Eemnes te kunnen voorzetten.

EERDERE KWESTIES

Het is niet de eerste keer dat er wat speelt binnen de partij DorpsBelang. Begin dit jaar nam wethouder Jan van Katwijk van DorpsBelang ontslag vanwege een verschil van inzicht binnen zijn eigen partij. Zijn opvolger Erwin van Dalen stapte amper twee weken later op. Hij zei het wethouderschap niet goed te kunnen combineren met zijn eigen bedrijf.
Wat de fractievoorzitters van DorpsBelang en PvdA betreft komt de coalitie er gewoon uit met hun wethouders. "Ook al is het niet makkelijk om zoiets als vertrouwen te herstellen, voor het dorp is het belangrijk dat dit wordt opgelost. Ik zie dat zelf wel goed komen." Ook Van den Brink heeft vertrouwen in een goede afloop. "Onze wethouders werken goed samen en inhoudelijk zitten PvdA en DorpsBelang vaak op één lijn."
De wethouders beschouwen zich als demissionair tot het vertrouwen is hersteld of dat er andere afspraken zijn gemaakt. Dat betekent dat ze voor nu alleen nog lopende zaken afhandelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.