75 jaar vrouwen bij Defensie: van kleine taken uitvoeren tot volwaardig lid

SOESTERBERG - Het is precies 75 jaar jaar geleden dat vrouwen voor het eerst aan het werk gingen in de krijgsmacht. Dat gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog, en ging niet zonder slag of stoot. In eerste instantie waren de functies voor vrouwen beperkt.
In 1944 werd het Vrouwen Hulp Korps opgericht. Ze trokken met het bevrijdingsleger mee. Niet om te vechten - maar om de noodlijdende Nederlandse bevolking te helpen.
De vrouwenkorpsen kregen na de oorlog een permanente plek binnen de krijgsmacht. Maar pas vanaf 1978 mochten ze daadwerkelijk alle functies in het leger uitoefenen.
Sinds de jaren '90 komen vrouwen in aanmerking voor alle functies binnen de krijgsmacht. Ze worden bataljonscommandant, commandant op een schip of vlieger. Ook treden ze toe tot de infanterie en het Korps Mariniers. Vrouwen schoppen het zelfs tot generaal.
Sinds dit voorjaar versterken vrouwen de Onderzeedienst, de enige eenheid waar nog alleen mannen dienden. Het gaat om een proef. Als de taken onder water met een gemengde bemanning positief uitpakken, laat Defensie ook hier vrouwen definitief toe.
"Het staat buiten kijf dat vrouwen de kwaliteit van de krijgsmacht verhogen", aldus Defensie. Het percentage vrouwelijke militairen schommelt rond de 10 procent. Kapitein Heleen Sikkes legt in UVandaag uit waarom dat aantal hoger moet.
Kapitein Heleen Sikkes aan tafel bij RTV Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.