RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Omwonenden sceptisch over geplande aanpassingen 't Goylaan in Utrecht


UTRECHT - Omwonenden van de beruchte 't Goylaan in Utrecht hebben weinig vertrouwen in de plannen van de gemeente om het voorrangsplein veiliger te maken. "We zijn zeer sceptisch", zegt bewoner Jacco van Elteren.

Gisteren kondigde de gemeente aan 1,2 miljoen euro te willen investeren om de verkeersveiligheid op de 't Goylaan te verbeteren. Het voorrangsplein wordt nu nog als onoverzichtelijk ervaren. De gemeente wil het daarom 'uitrekken' zodat er meer overzicht komt. Ook moeten bijvoorbeeld de fietspaden verhoogd worden aangelegd.

VERKEERSLICHTEN
"In mijn ogen kan het alleen maar verbeteren als er gewoon verkeerslichten terugkomen", zegt Jacco van Elteren. Hij woont op steenworp afstand van het voorrangsplein en maakt zich al jaren druk over de verkeerssituatie. Het is volgens hem wachten tot er een dodelijk ongeluk gebeurt.

Ook Corrieanne van Basten heeft weinig vertrouwen in het nu voorgestelde plan. Zij begon onlangs een petitie om het plein te laten aanpassen, nadat haar dochter op haar scooter was geschept door een auto op het verkeersplein. Van Basten noemt de 1,2 miljoen die de gemeente wil uittrekken "veel geld", en vraagt zich net als Van Elteren af of het niet goedkoper en effectiever is om verkeerslichten neer te zetten.

Wat de omwonenden daarnaast dwarszit, is dat ze zich niet gehoord voelen. "Ik mis gewoon een stukje overleg", zegt Van Basten. "Luister eens naar de buurtbewoners, luister eens naar mensen die daar elke dag rijden." Ook Van Elteren vindt dat de buurt niet serieus genomen wordt. "Uit een enquÍte is gebleken dat heel veel bewoners het veiliger vinden als er uiteindelijk verkeerslichten komen. En daar wordt niet naar geluisterd."

W…L GEHOORD
Niet iedereen is kritisch over de plannen. Omwonende Isabelle Westra is sinds de aanleg van het plein bezig geweest om de verkeerssituatie van 't Goylaan bij de gemeente onder de aandacht te krijgen.

Volgens Westra is ze met de gemeente aan de slag gegaan om de situatie te verbeteren. "Ik heb met verkeerskundigen en experts gezeten. Ik ken de restricties en het is niet mogelijk om op de huidige eenbaansweg verkeerslichten neer te zetten. Het heeft lang geduurd, maar ik voel me inmiddels wel gehoord."

NOG NIET JUICHEN
Het CDA in Utrecht zei onlangs nog dat het plein de hoogste prioriteit zou moeten hebben. Fractievoorzitter Sander van Waveren is dan ook blij dat er nu een plan ligt. Het is volgens hem een forse verbetering dat er meer ruimte gecreŽerd wordt, maar ook hij staat nog niet te juichen. "Mijn grote zorg is nog wel of dit nou voldoende is. Gaat dit echt het probleem oplossen of gaan we de volgende mislukking bouwen met 1,2 miljoen?"

Grootste twijfel is het voorrangsplein. "De vraag is: kun je een voorrangsplein maken dat ook echt veilig is? Want dat is het nu niet. En als dit nieuwe ontwerp ook niet voldoende het verkeer aan kan en onveilig blijft, dan moeten we uiteindelijk naar stoplichten terug."

INSPRAAK
Volgens Van Waveren blijkt uit een eerste rondvraag op Twitter dat veel mensen blij zijn dat er geld wordt uitgetrokken voor de 't Goylaan, maar dat ze twijfelen over de manier waarop de gemeente de straat wil aanpassen. Volgende week is een inloopavond voor omwonenden. Dan worden de plannen verder toegelicht.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -