RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Werken van Armando te bewonderen in Amersfoort: "Hij zou blij zijn met dit eerbetoon"


AMERSFOORT - Negentig jaar nadat kunstenaar Armando ter wereld is gekomen in Amersfoort is op verschillende locaties door de stad zijn werk te bewonderen. Museum Flehite wijdt een tentoonstelling aan de kunstenaar die onlosmakelijk verbonden is met de Keistad.

"Een van de sculpturen van Armando die we hebben staan, zijn een paar benen gemaakt van brons. Armando heeft een hele fysieke manier van werken gehad. Hij drukte gewoon de verf uit de tube en masseerde dat met zijn handen op het schilderij", vertelt Joyce de la Croix van het Flehite Museum.

Een deel van het werk van de kunstenaar heeft een sterke binding met de stad. "Veel van het werk van Armando is benvloed door de Tweede Wereldoorlog. Hij groeide als kind op in Amersfoort en speelde in de buurt van Kamp Amersfoort. Hij heeft daar dingen ervaren die steeds terugkomen in zijn werk. In veel van zijn werk gaat donkerte en dreiging uit", aldus De la Croix.

BRAND
De relatie met Armando en de stad is niet altijd makkelijk geweest. Zo werd een deel van zijn werk vernietigd door een brand in de Elleboogkerk. "Armando is kunstenaar van groot formaat. Hij is echt bekend door heel Europa. Zowel werken van Armando als andere kunstenaars waren destijds te zien in het museum. Veel werken zijn in vlammen opgegaan. We hebben twee werken van hem kunnen behouden."

 De installatie van kunstenaar Raffael Rheinsberg De installatie van kunstenaar Raffael Rheinsberg | Foto: RTV Utrecht

De kerk is inmiddels gerestaureerd en onderdeel van de tentoonstelling. Midden op de vloer ligt een werk van kunstenaar Raffael Rheinsberg: "Deze kunstenaar is een week na de brand in de puinhopen gaan zoeken naar resten. Hij heef heeft van de onderdelen een installatie gemaakt. Ontzettend bijzonder dat we dit kunnen laten zien. Er ligt zelfs een paling in. Die is waarschijnlijk met het bluswater meegekomen. Ik denk dat Armando heel blij zou zijn met dit eerbetoon."

De tentoonstelling is nog tot en met 26 januari 2020 te zien.

7.40u: Radio M Utrecht bij museum Flehite in Amersfoort


8.40u: Radio M Utrecht bij de Elleboogkerk in Amersfoort


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -