Westbroek over een begrafenisjurk van groenten

Henk bekijkt een sample afbreekbaar kleding van spinazie.
Henk bekijkt een sample afbreekbaar kleding van spinazie. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
PROVINCIE UTRECHT - Henk heeft het gevoel dat 'ie zich eigenlijk de hele dag moet schamen: als hij vleeseet krijgt hij 'vleesschaamte' als hij reist krijgt hij 'vliegschaamte' en als hij naar zijn kleinkinderen kijkt, krijgt bij bijna 'kindschaamte'. "Want die zijn slecht voor het klimaat, joh", grinnikt hij, "kinderen krijgen is echt vreselijk milieuvervuilend!"

BEGRAFENISSCHAAMTE

"Gelukkig is de schaamte voorbij als ik in mijn kist ligt", vervolgt hij. "Tenminste, dat dácht ik tot kort geleden. Want, wat blijkt: ook als ik dood ben, ben ik slecht voor het milieu." Vandaag heeft Henk een afspraak met Chardé Brouwer. Zij maakt kleding van afgedankte voedingsmiddelen. Die kleding is speciaal bedoeld als begrafeniskleding.
Van Chardé hoeft niemand zich te schamen: "Nee joh. Maar het is wel goed om er eens over na te denken. En, dat heb ik nu ontdekt, het kan ook ánders." Op dit moment worden bijna alle overledenen namelijk begraven in hun eigen kleding. Als mensen in die kleding begraven worden, duurt het járen voordat bijvoorbeeld colbertjasjes verteerd zijn. Om over nylon kousen nog maar te zwijgen, die hebben zeker 150 jaar nodig om te vergaan.
Afterlife, biologisch afbreekbare begrafeniskleding
Afterlife, biologisch afbreekbare begrafeniskleding © Lisa Licht

AFTERLIFE

Studente Chardé uit gemeente de Ronde Venen bedacht tijdens haar studie aan het Amsterdam Fashion Institute kleding die razendsnel vergaat. 'Afterlife' noemt ze dat. Kleding gemaakt van groente, fruit en sap die over de datum zijn. Met die materialen maakt ze een bioplastic, waar ze vervolgens de kleding van maakt. Chardé: "Alles kan: verschillende kleuren, verschillende patronen en het verwerken van zaden".
Henk helpt mee met het vervaardigen van een lap 'stof' van tomatenpulp.
Henk helpt mee met het vervaardigen van een lap 'stof' van tomatenpulp. © RTV Utrecht
De ontwikkeling van het product is zo baanbrekend, dat Chardé dit jaar als enige studente te zien is op de Dutch Design Week. Toch is haar begrafeniskleding nog niet op de markt: "Het kan al wel, ik denk dat een begrafeniskaftan nu ongeveer 300 euro kost, maar ik heb nog geen overledene gevonden waar ik het op kan testen. Dat is een kwestie van tijd."
Kijk hier de hele aflevering:
Westbroek over duurzame begrafenis kleding.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.