Nieuwe biowarmtecentrale Lage Weide geopend

UTRECHT/NIEUWEGEIN - De nieuwe centrale voor stadsverwarming op de Lage Weide is vanmorgen feestelijk geopend door burgemeester Jan van Zanen. Met een druk op de knop ontstak hij een aantal confettikanonnen en opende hij de deuren van de opslag voor biomassa.
De centrale vervangt deels de gasgestookte turbine die ernaast staat. De installatie is in januari in gebruik genomen,maar toen betrof het nog een testbedrijf.

HOUTCHIPS EN SHREDS

Sinds het eerste idee voor de centrale is er veel kritiek op de komst van de biomassacentrale. Maar die kritiek is niet terecht, vindt Eneco. Directeur Manja Thiry van het energiebedrijf: "We maken hier gebruik van houtchips en shreds afkomstig van snoeiafval van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, van de plantsoenendienst en parkbeheer."
Thiry benadrukt dat er geen hout uit Canadese oerbossen in de centrale verbrand wordt. Daarnaast mag de biomassa alleen aangevoerd worden uit een gebied dat op maximaal honderd kilometer van de centrale ligt. Eerder al stelde RTV Utrecht vast dat er voldoende van dergelijke houtsnippers zijn in de regio.

MINDER FOSSIEL

Wethouder Marieke Schouten (GroenLinks) uit Nieuwegein is blij met de nieuwe centrale. "Hij is belangrijk, want ook in Nieuwegein willen we heel graag minder fossiele brandstoffen gebruiken," zo zegt de wethouder van energietransitie. "En met de opening van deze centrale betekent dat, dat heel veel huizen die nu op stadsverwarming aangesloten zijn meer duurzame energie kunnen gaan gebruiken."
Geen hout uit Canadese oerbossen
Manja Thiry (Eneco)
De centrale die nu in gebruik is krijgt straks een broertje, direct naast het huidige gebouw. Algemeen wordt aangenomen dat biomassa een tussenoplossing in de energietransitie is. Het is een snelle methode om van fossiele brandstoffen zoals gas af te komen. Voor de lange termijn zijn andere oplossingen nodig, zoals zonne- en windenergie. Maar ook waterstof en kernenergie zouden in de toekomst in de energiebehoefte kunnen gaan voorzien.
Biowarmtecentrale Lage Weide officieel in bedrijf

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.