RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht bouwt bruggen en tunnels om fietsverkeer sneller door de stad te sluizen


UTRECHT - Is er straks geen fietsknelpunt meer te vinden in de stad Utrecht? De gemeente hoopt het van harte. Er wordt namelijk 46 miljoen geïnvesteerd in het fietsnetwerk van Utrecht. Er wordt onderzoek gedaan naar (nieuwe) fietsbruggen en -tunnels. Ook extra voetgangersbruggen zijn een optie.

Zo hoopt de gemeente dat het fietsverkeer meer gespreid wordt. Nu is het vaak al druk op bepaalde plekken in de stad en er wordt verwacht dat het fietsverkeer alleen maar gaat toenemen. Daarom moeten de fietsers meer gespreid worden. Investeren in extra door- en snelfietsroutes is dus gewenst, zo vindt de gemeente.

Maar het aanleggen van nieuwe fietsbruggen en -tunnels gaat niet zomaar. In de drukke stad Utrecht zijn veel zogenaamde barrières te vinden. Vaarwegen, spoorwegen, autowegen: overal moet rekening mee gehouden worden. In totaal ligt er ongeveer 130 km aan grote barrières in de stad Utrecht. De gemeente wil nu uitzoeken welke (nieuwe) fietsbruggen het meest rendabel zijn. Er worden ook verouderde bruggen en tunnels onderzocht die met een opknapbeurt weer voor de volle honderd procent dienst kunnen doen.

BUDGET
De gemeente onderzoekt 35 opties en wordt daarbij ondersteund door de Fietsersbond. Op de lijst staan 26 bruggen en negen tunnels. De ene helft is bekend en opgenomen in plannen. Zo worden bijvoorbeeld alle opties in de Merwedezone al onderzocht. De andere helft zijn nieuw ingebrachte locaties.

Het aantal wensen voor nieuwe fietsverbindingen is groter dan de portemonnee van de gemeente. In de meerjarenbegroting wordt aan budget tot 2040 in totaal 46 miljoen gereserveerd voor de realisatie van de fietsverbindingen.

NIEUWE BRUGGEN
Een paar van de opties die de gemeente voordraagt, vallen op. Zo wordt onderzocht of het lucratief is om een brug over het Merwedekanaal van SOIA naar de Douwe Egberts fabriek te bouwen. Ook zou het maar zo kunnen zijn dat er een voetgangersbrug over de Singel komt, van de Amsterdamsestraatweg naar Paardenveld in Wijk C. Nog een ander plan: een extra brug over de vecht tussen de wijk Zuilen en Overvecht.

De lange lijst van de gemeente moet uiteindelijk teruggewerkt worden naar zo'n vijf tot tien opties. Begin 2020 hoopt de gemeente weer een stap verder te zijn in het onderzoek. Dan worden de eerste resultaten gepubliceerd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -