RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Studentes van UVSV in Utrecht worden opgeroepen om stamcellen te doneren


UTRECHT - Studentenverenigingen staan bij de meeste mensen bekend om bier, borrels en galadiners maar studentenvereniging UVSV in Utrecht hoopt dat haar leden morgen een momentje stilstaan bij het belang van stamcellen. Tijdens de Week van het Donorregister informeert de club haar leden over de mogelijkheid om de levensreddende cellen te doneren.

Een stamceldonatie kan patiŽnten met leukemie of andere vormen van bloedkanker helpen. Bert Elbertse van Stichting Matchis is verantwoordelijk voor het koppelen van donoren aan eventuele patiŽnten. De stichting gaat morgen bij de 1400 studenten van UVSV langs om ze te overtuigen zich aan te melden.

Elbertse denkt dat dat wel gaat lukken: "Als jij je als stamceldonor registreert, kan je het leven van een patiŽnt redden. Ook jonge mensen hebben wel door dat dat belangrijk is. En we willen ook meer jonge donoren want de stamcellen van jongeren zijn beter."

UVSV werkt graag mee aan het initiatief. Praeses Manon Arslanagic: "Omdat de genezingskans voor de patiŽnt toeneemt als de stamcellen van een jonge donor komen, zijn de leden van onze vereniging een belangrijke doelgroep." Daarom zocht de studentenvereniging zelf contact met Matchis: "Wij verwachten dat zeker een aantal leden zich zullen aanmelden maar wij hopen in ieder geval dat wij de bewustwording kunnen vergroten. De verschillende sprekers die langskomen, zullen er in ieder geval voor zorgen dat de ernst van het tekort aan donoren duidelijk zal worden."

AANMELDEN
Kandidaten mogen geen medicijnen slikken en moeten gezond zijn, maar verder is Elbertse vooral op zoek naar zoveel mogelijk mensen. Want het is moeilijk om de juiste donoren te vinden: "De overgrote meerderheid, zo'n 90 tot 95 procent van de kandidaten, wordt nooit daadwerkelijk opgeroepen. De patiŽnt die een stamceldonor nodig heeft, heeft namelijk een bepaalde weefseltypering. De kans dat je iemand vindt die daarbij past, is klein en daarom hebben wij veel mensen nodig."

Om zoveel mogelijk mensen te vinden, is de aanmeldprocedure eenvoudig gehouden, aldus Elbertse: "Je schrijft je in op onze website en dan krijg je een wattensetje thuisgestuurd. We hebben er ook een paar mee als we naar UVSV gaan. Dat watje haal je over de binnenkant van de wang en dat stuur je op. Wij analyseren dat in het lab en dan sta je geregistreerd."

Op deze manier worden mensen aan elkaar gematcht en dat leidde dit jaar al tot ruim 150 mensen die gedoneerd hebben. En ook dat proces kan relatief pijnloos, aldus Elbertse: "Het kan op twee manieren. De eerste is bloed doneren waarbij de stamcellen uit je bloed worden gefilterd. Dat gebeurt in 70 procent van de gevallen. De andere groep gaat onder narcose en dan worden de stamcellen uit het bekken aan de achterkant gehaald: daar zitten namelijk de 'beste' stamcellen."

Mensen die meer willen weten over stamceldonor worden, kunnen kijken op de website van Matchis.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -