RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bouw van Westelijke Ontsluiting in Amersfoort "mogelijk goedkoper door stikstofproblematiek"

AMERSFOORT - De aanbesteding voor de Westelijke Ontsluiting in Amersfoort gaat in november van start. Volgens de kostenraming blijft het project binnen het budget, en voldoet het aan de stikstofregels. Met de ontsluiting moet de verkeersdoorstroming in West-Amersfoort worden verbeterd.

Voor de ontsluiting lag al een bestemmingsplan, maar de omgevingsvergunning moest nog komen. "Hiervoor moest volgens de stikstofuitspraak een controle worden gedaan op de stikstofdepositie", zegt wethouder Hans Buijtelaar. "Volgens de stikstofcalculator viel dit project binnen de marges, er hoefde niets aan veranderd te worden." Ook blijft het project met de huidige ramingen binnen het budget.

Sterker nog: mogelijk pakt de stikstofproblematiek positief uit voor de gemeente Amersfoort. "In Nederland hebben heel veel projecten onzekerheid door de stikstofcalculator. Veel projecten staan in de koelkast, in afwachting of ze doorgaan. Dat betekent dat al die aannemers heel graag werk willen, maar dat het werk er dus even niet is. Dan zie je dat dat een prijsverlagend effect heeft, en de projecten die wel doorgaan daarvan kunnen profiteren."

AFKOELENDE MARKT
Buijtelaar verwacht dus dat de kosten voor bouwmaterialen en -personeel gaan dalen door de grote concurrentie. "Wat we de afgelopen jaren zagen in de oververhitte markt is dat de prijs voor bouwmaterialen steeg, en dat bedrijven geen personeel konden krijgen. Je ziet nu de beweging de andere kant op, en dat heeft dus een neerwaarts effect."

Wanneer de bouw van de ontsluiting begint is nog niet duidelijk. "Die vraag heb ik in de afgelopen negeneneenhalf jaar zo vaak gehad, die durf ik niet meer te beantwoorden", zegt Buijtelaar lachend. "Maar de verwachting is dat de aanbesteding halverwege volgend jaar rond is, en dan kan er gestart worden."

Bij de nieuwe Westelijke Ontsluiting gaat het autoverkeer op de Daam Fockemalaan onder het spoor door, en kunnen fietsers met een brug over het spoor heen. Momenteel is er nog een spoorovergang op gelijke hoogte met de autoweg.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -