Amersfoort doet test met IJslands plan tegen drinkende tieners

AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort doet een proef met de 'IJslandse aanpak' tegen drankgebruik onder tieners. Uit een enquête van een IJslands onderzoeksbureau onder zes gemeenten, waaronder Amersfoort, blijkt dat 15- en 16-jarigen bovengemiddeld vaak alcohol drinken. Dat meldt Nieuwsuur. De enquête is onderdeel van een driejarige pilot met het Trimbos-Instituut en het Nederlands Jeugdinstituut.
Onderzoeksinstituut ICSRA ontdekte dat in Nederland driekwart van de tieners wel eens alcohol heeft gedronken. Meer dan de helft deed dat de afgelopen maand. Ruim een derde is wel eens dronken geweest. Een groot deel van de tieners drinkt ook thuis. Al deze getallen zijn hoger dan het Europees gemiddelde.
Volgens het ICSRA is dat vooral te wijten aan de grote acceptatie van drankgebruik onder ouders. Om dit tegen te gaan doet onder andere Amersfoort een test met de IJslandse aanpak: een combinatie van repressieve maatregelen, voorlichting aan ouders, sociale controle en samenwerking met scholen en buitenschoolse activiteiten. IJsland ging met deze methode van het hoogste aantal drank- en drugs gebruikende jongeren naar het laagste van Europa.
In de methode ligt veel focus op preventieve methodes, en ligt veel verantwoordelijkheid bij de ouders. In IJsland brengen ouders meer tijd door met hun kinderen en zijn er oudersurveillances tegen hangjongeren. De IJslandse onderzoekers zien in Nederland wel een groot verschil: de ouders staan hier veel positiever tegenover drankgebruik onder 15- en 16-jarigen dan in IJsland.
In Nederland is alcohol meer een standaard onderdeel van de cultuur. Een initiatief als een burgerwacht zal volgens het Trimbos-instituut in Nederland niet werken, maar er zijn mogelijk andere elementen uit het IJslandse model te halen. De andere gemeenten die meedoen met de test zijn Urk, Texel, Hardenberg, de Kempengemeenten en Súdwest-Fryslân.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.