Bijna tweeduizend mensen lopen mee in eerste Utrechtse Waterlinie Wandeltocht

UTRECHT - Een wandelfestival noemt Mattijn Boerkamp het. Vandaag organiseert hij samen met anderen voor het eerst de Utrechtse Waterlinie Wandeltocht. Bijna tweeduizend mensen meldden zich aan en lopen vandaag deels in de middag, deels in de avond van fort naar fort in de omgeving van Utrecht.
Vanmiddag om 13.00 uur werd het eerste startschot van de dag gegeven en daarna volgden er nog vele. De hele middag vertrokken groepen voor de wandelafstand van hun keus. 12,5 kilometer is de kortste, voor de echt ervaren liefhebbers is er de tocht van 37,5 kilometer.
Met een stempelkaart in de hand lopen de deelnemers langs de verschillende forten. Onderweg zijn hapjes en drankjes te vinden van lokale boeren en bedrijven. Ook zijn er barretjes, optredens en kleine voorstellingen te zien.
"Overal neem je een kijkje en is er kort wat te doen. Je neemt wat te drinken en gaat weer door", vertelt initiatiefnemer Mattijn Boerkamp. Het is volgens hem niet de bedoeling dat mensen uren blijven hangen bij elk fort, maar door alle activiteiten zijn mensen wel langer onderweg. "De lange afstandslopers beginnen om 13.00 uur en we verwachten ze uiterlijk 23.00 uur terug op het Jaarbeursplein."
Het idee voor de tocht deed Boerkamp op in Amsterdam. Hij vond dat zoiets nog ontbrak in Utrecht. Omdat de Hollandse Waterlinie is voorgedragen om op de Unesco Werelderfgoedlijst te komen, wilde hij daar aandacht voor.
De forten spelen de hoofdrol en worden vanavond letterlijk in de schijnwerper gezet. Omdat de wandelaars deel in de avond lopen, zijn de forten uitgelicht. Ook zijn er lichtprojecties en vuurspuwers. Alle deelnemers zijn gevraagd om zelf ook lichtjes mee te nemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.