RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Voor het eerst op de Uithoflijn: "Hij rijdt fantastisch, heel soepel"


UTRECHT - De pers mocht vandaag voor het eerst overdag meerijden met de meest besproken tramlijn van Nederland: De Uithoflijn. De tram tussen Utrecht Centraal en Utrecht Science Park moet half december, anderhalf jaar later dan gepland, gaan rijden. De tram rijdt dan alleen nog niet op volle kracht.

"Op 16 december gaan we in dienst met tram 22", legt Henrieke de Jonge van de provincie Utrecht uit. "We willen dan zes keer per uur, per richting, rijden. Dat kan en we zitten nu in een fase waarbij we met een hogere frequentie proberen te rijden. En dan zouden we straks tien keer per uur moeten gaan rijden."

SOEPEL
Tramchauffeur Sjaak Breedijk mag bij de testrit van vandaag achter het stuur te zitten. Hij vindt de tram lekker rijden. "Ja, fantastisch. Het is veel soepeler dan de oude tram (naar IJsselstein en Nieuwegein), die doet al een paar jaartjes mee. Je merkt het gewoon, het is een andere techniek ook."

ASSENTELLERS
Maar die techniek laat tram 22 vooralsnog in de steek. De Uithoflijn had al in juli 2018 moeten rijden, maar door technische moeilijkheden is dat uitgesteld. Uiteindelijk moet de tram zestien keer per uur heen en weer gaan, maar dan moeten eerst de problemen met de 'assentellers' opgelost zijn.

"De assentellers verzorgen de tramdetectie", weet Martijn Donders van de projectorganisatie Uithoflijn. "Deze moeten de tram wél detecteren en andere voertuigen níet. Dat is best lastig, ze waren te gevoelig afgesteld. Nu gaat het beter, maar we willen een aantal maanden testen om te kijken of het voldoende robuust is." Gevolg van de verkeerd afgestelde assentellers is bijvoorbeeld dat slagbomen omlaag gaan terwijl er geen tram aankomt.

GEDULD
Reizigers moeten dus nog even geduld hebben voordat ze een van de duurste (kosten een half miljard euro) en meest besproken tramlijnen optimaal kunnen gebruiken. De verwachting is dat de Uithoflijn eind 2020 op volle kracht kan rijden.

Chauffeur Sjaak heeft er in ieder geval vertrouwen in. "Ik heb er zin in, ik vertrouw erop. Dit gaat goed komen!"

RTV Utrecht reed voor het eerst mee op de Uithoflijn


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -