RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht heeft sterkste huizenprijsstijging van grote steden


UTRECHT - Van de vier grote steden kende Utrecht afgelopen kwartaal de sterkste stijging van de huizenprijzen (8,5 procent). Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Met uitzondering van Utrecht zijn de prijsstijgingen in de grootste steden vanaf het vierde kwartaal van 2018 alsmaar afgenomen. Het CBS spreekt van een afvlakking. Amsterdam had de kleinste prijsstijging sinds 2014. Huizen waren daar 3,8 procent duurder dan een jaar eerder.

Bestaande koopwoningen in Nederland waren in het derde kwartaal gemiddeld 6,3 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de kleinste prijsstijging in bijna drie jaar. In het derde kwartaal van 2019 zijn 58.935 woningen verkocht, 3,5 procent meer dan een jaar eerder.

AANTAL TRANSACTIES
Na 2017 zijn in bijna alle provincies minder woningen verkocht dan een jaar eerder. Daar kwam echter in het tweede kwartaal van 2019 een eind aan. In het derde kwartaal zijn in tien van de twaalf provincies meer woningen verkocht dan een jaar eerder. In onze provincie gaat het om een stijging van 6,1 procent. Met 19 procent was de stijging van het aantal transacties in Flevoland veruit het grootst.

De woningverkopen veerden in september wel op. Volgens het CBS en het Kadaster verwisselden ruim 18.300 woningen van eigenaar. Dat is dik 11 procent meer dan een jaar eerder.

Makelaarsorganisatie NVM kwam onlangs al met eigen cijfers over de woningmarkt. Ook daarin was sprake van een kleine opleving in de verkoop. Volgens de makelaars was er geen reden tot juichen, omdat er in het derde kwartaal minder huizen te koop zijn gezet, de nieuwbouw nog altijd achterblijft en het aanbod aan huizen kleiner is geworden. Daardoor bestaat het gevaar dat de prijzen op termijn sterker zullen stijgen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -