RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht: "Geen verbod op roken bij de bushalte"


UTRECHT - In de gemeente Utrecht komt er geen verbod op het roken van sigaretten bij bus- en tramhaltes. Dat schrijft wethouder Victor Everhardt aan de gemeenteraad. Oppositiepartij Denk had om een dergelijk verbod gevraagd.

Uit de brief blijkt dat Everhardt sympathiek staat tegenover het idee om haltes rookvrij te maken. Hij wil aansluiten bij de campagne 'De Rookvrije Generatie'. Maar volgens de wethouder past daar niet bij om te verbieden en te handhaven.

Roken kan nog steeds in de openbare ruimte, alleen niet bij de bushalte."
Mahmut Sungur (DENK)

Eerder vroeg Denk, in een motie van de gemeenteraad, heel nadrukkelijk om een dergelijk verbod in Utrecht af te kondigen. Fractievoorzitter Mahmut Sungur: "Roken is slecht voor de volksgezondheid en veroorzaakt veel ziektes. Meeroken kan helaas dezelfde gevolgen hebben als roken." Sungur is deels tevreden met het antwoord van de wethouder: "Ik ben blij, in die zin dat de wethouder er serieus naar wil kijken, maar ik ben minder blij met de vrijblijvendheid."

De wethouder geeft aan dat vervoersbedrijven wel de mogelijkheid hebben om bij haltes een rookverbod uit te vaardigen. Maar in dezelfde brief legt hij uit dat zoiets heel moeilijk is, omdat het bij de meeste bushaltes volstrekt onduidelijk is of het grond van de vervoerder of van de gemeente is. De wethouder schrijft dat hij de vervoerders enthousiast wil maken om met de gemeente samen te werken om zo rookvrije haltes 'te stimuleren'.

Volgens DENK moet het voor rokers niet zo moeilijk zijn om tien meter verderop te gaan roken. Dat gemak om elders te gaan staan is er niet voor kinderen, senioren en zwangere vrouwen, zo betoogt de partij. Sungur: "Roken kan nog steeds in de openbare ruimte, alleen niet bij de bushalte."

RAADSDEBAT
De partij kijkt eerst naar de vervolgstappen van de wethouder. Wat DENK betreft is het ook prima als de vervoersbedrijven een rookverbod gaan handhaven. Als de uitwerking van zijn voorstel zo vrijblijvend blijft, dan overweegt de partij om het onderwerp ter discussie te stellen in de Utrechtse gemeenteraad.

In Utrecht is er inmiddels een levendig debat over roken in de openbare ruimte. Zo denkt de universiteit na over een rookverbod in de hele De Uithof. Ook in de wijk Oog in Al zou op straat niet meer gerookt moeten worden. En verder wordt er landelijk gediscussieerd over een rookverbod op terrassen van cafťs en restaurants.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -