RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Petitie tegen zonnepark langs A27 bij Maartensdijk: "Het ligt erg in het zicht"


MAARTENSDIJK - Edwin Plug uit Maartensdijk is een petitie gestart tegen de komst van een zonnepark tussen Groenekan en Maartensdijk. Bij de gemeente is een aanvraag gedaan om een commercieel park te ontwikkelen in het Noorderpark, het stuk grond tussen de Koningin Wilhelminaweg en de A27.

Het gaat om ongeveer 6 hectare aan zonnepanelen en die moeten volgens de gemeente aan circa 2200 huishoudens stroom gaan leveren. "Het is niet zo dat we tegen de energietransitie zijn, maar wel tegen de locatie en de manier waarop de commerciŽle zonnepanelenhandelaar daar panelen wil gaan leggen."

ZICHT
Volgens Plug is de locatie ongeschikt omdat inwoners van De Bilt er meerdere keren per dag langskomen. "Hij ligt dus heel erg in het zicht en het is ook nog eens de entree van het Noorderpark. Het is daarnaast de laatste bijna open overgang tussen de hoge zandgronden aan de westkant naar de lage polders in Westbroek."

Ook het commerciŽle aspect van het plan spreekt Plug niet aan. "We krijgen er geen voordeel van. Dan zou ik bijna zeggen: als we dan toch die zonnepanelen moeten doen, maak er dan een industriegebied van met zonnepanelen op het dak, want dan kunnen we er werken. Maar dit levert niets voor ons op."

 Het zonnepark moet volgens het plan komen tussen de A27 en de N417. Het zonnepark moet volgens het plan komen tussen de A27 en de N417. | Foto: Google Streetview

ALTERNATIEVEN
Liever ziet hij dat er zonnepanelen op andere locaties worden geplaatst. "Een van de opties die er ligt is dat je in Maartensdijk op de grote daken 5000 panelen kwijt kunt. Dat zijn daken die leeg staan en die zijn ook geschikt. Daarnaast zijn er ook reststukken grond. Zet die als eerste vol en ga daarna pas kijken naar grote weilanden", aldus Plug.

De gemeente De Bilt heeft in een brief aan de projectontwikkelaar laten weten wel oren naar het zonnepark te hebben. Daarvoor is wel een wijziging van het bestemmingsplan nodig, schrijft de gemeente. Bovendien is er toestemming van de provincie nodig omdat er dassenburchten in de omgeving zijn. Dit valt onder de Wet natuurbeheer.

De petitie is hier te vinden en is inmiddels door bijna 100 mensen getekend.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -