RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Hoe help je de buren van iemand die haar huis op wil blazen?


PROVINCIE UTRECHT - Een verwarde vrouw dreigt haar huis op te blazen, buren willen haar niet meer terug in de wijk. In de Vlierboomstraat in Ondiep staan twee partijen lijnrecht tegenover elkaar, gemeente en zorginstanties staan er tussenin. Want hoe ga je om met verwarde personen, en wat doe je als de omgeving er vanaf wil?

De gemeente zegt de zorgen te begrijpen. "We snappen dat zo'n incident bij buurtbewoners niet in de koude kleren gaat zitten", aldus een woordvoerder. "We staan in contact met bewoners." Ook woningbouwcorporatie Mitros is "samen met partners op zoek naar een zo goed mogelijke oplossing. Dat kunnen we niet alleen. We werken intensief samen met gemeente, politie en zorgpartners."

Karel van Duivenbooden is manager bij het Veiligheidshuis Utrecht. Het Veiligheidshuis helpt instanties als de gemeente en de GGZ met het zoeken naar oplossingen voor dergelijke gevallen. Voor de vrouw uit Ondiep heeft de gemeente nog niet bij hem aangeklopt. "Dit ligt waarschijnlijk nog bij de gebiedsmanager in de wijk, of bij de wijkagenten. Die zullen moeten overleggen of er opgeschaald moet worden, of dat het lokaal opgelost kan worden."

TIME-OUT
Het Veiligheidshuis helpt voornamelijk bij conflicten met mensen met een crimineel verleden. Maar ook situaties met psychiatrische problemen komen steeds vaker voor: in de regio Utrecht telt Van Duivenbooden inmiddels 25 gevallen als die in Ondiep.

Volgens Van Duivenbooden komt de stijging van probleemgevallen door overheidsbeleid: mensen met psychische problemen moeten zo veel mogelijk mee kunnen draaien in de samenleving. "Waar het kan moeten we dat natuurlijk doen, want het zijn gewoon inwoners van onze samenleving. Maar ik ben wel voor een time-outvoorziening, waar je mensen tijdelijk kunt opnemen als het even misgaat. Dan kun je in alle rust een oplossing zoeken."

GEDWONGEN OPNAME
De inwoners van de Vlierboomstraat kregen deze rust maandag van de rechter-commissaris: de vrouw moet nog minimaal twee weken langer zitten. Hoe het daarna verder moet met de vrouw is aan de gemeente en verschillende instanties. Van Duivenbooden denkt dat deze instanties de komende weken intensief gaan overleggen. Er zijn namelijk verschillende scenario's, waarvan één gedwongen opname.

"De crisisdienst kan beoordelen of iemand een gevaar voor zichzelf en voor anderen is", zegt Van Duivenboode. "Dan kunnen er civielrechtelijke maatregelen worden genomen, en kan iemand gedwongen opgenomen worden. Dat kan voor een tijdje, maar ook voor langere duur."

Wel is het uitgangspunt meestal terugkeer in de samenleving. "Tijdens zo'n opname wordt gekeken hoe behandeling kan worden ingezet, zodat er weer stabiliteit bereikt wordt."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -