Bunker Bilthoven ontplofte door kortsluiting

BILTHOVEN - Kapotte bedrading was de oorzaak van de onverwachte schade, die de sloop van de atoombunker in Bilthoven in juli veroorzaakte. Dat staat in het rapport dat de gemeente over het incident heeft laten maken.
De omwonenden van de atoombunker kregen woensdagavond tekst en uitleg van de gemeente. Een poging om de betonnen constructie te laten instorten met een gecontroleerde ontploffing liep op 7 juli uit op een fiasco. Brokstukken werden de nabijgelegen woonwijk ingeslingerd en kwamen tegen auto's en huizen terecht.
Volgens een onafhankelijk onderzoeksbureau was de voorbereiding van de explosie professioneel, maar ging de bedrading stuk toen het ontstekingsmechanisme werd aangebracht. Door kortsluiting ging een derde van de ontstekingen niet af. Daardoor viel het puin niet in de bunker, maar werden de brokken in het rond geslingerd.
Volgens de onderzoekers kunnen de sloopwerkzaamheden met explosieven weer doorgaan als een aantal technische maatregelen wordt getroffen.
Over de rol van de gemeente oordeelt het rapport wisselend. De vergunningen voor de sloop waren goed geregeld, maar De Bilt had beter moeten nadenken over het toezicht op de sloop en de communicatie met de omwonenden. De gemeente had meer belang moeten hechten aan het gevoel van veiligheidheid van de omwonenden. Na de ontploffing heeft De Bilt er wel alles aan gedaan om de bevolking bij de situatie te betrekken en haar te informeren, aldus het rapport.
Ook in de verdere afhandeling heeft De Bilt slagvaardig gehandeld. Zo is onmiddellijk het belang van veiligheid op en rond het terrein ingezien, heeft de gemeente verantwoordelijkheid genomen voor het afhandelen van de schades en zijn voorbereidingen getroffen om het incident op een goede manier af te handelen.
Op 8 oktober praat de gemeenteraad van De Bilt over het onderzoek naar de explosie van de atoombunker. Donderdagmorgen hoort u op Radio M Utrecht onder meer reacties van de omwonenden op het rapport.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.