'Brandboer' Gert uit Werkhoven voor het eerst voor de rechter

Gert S. na een van de branden.
Gert S. na een van de branden. © RTV Utrecht
WERKHOVEN/WERKHOVEN - De rechtbank in Utrecht buigt zich vanmiddag voor het eerst over de zaak rond boer Gert S. uit Werkhoven. Het gaat om een pro formazitting waarbij de stand van het onderzoek besproken wordt. Ook beslist de rechter of hij langer vast moet blijven zitten.
De agrarisch ondernemer wordt verdacht van brandstichting op 6 juni van dit jaar in zijn boerderij aan het Groenedijkje in 't Goy. Volgens Tim Vis, de advocaat van boer S., verdenkt justitie de boer ervan dat hij een brandbare vloeistof over een bed op de eerste verdieping goot en dat vervolgens aan stak. De woning raakte zwaar beschadigd.
Voor S. was het niet de eerste keer dat er brand in een van zijn gebouwen uitbrak. Eind 2018 brak maar liefst vijf keer brand uit in stallen en een woning op zijn erf in Werkhoven. Dat zorgde in het dorp voor grote onrust. De politie reed extra surveillancerondes, controleerde in- en uitgaand verkeer en S. zelf huurde na de eerste brand direct voor duizenden euro's een beveiligingsbedrijf in die zijn eigendommen bewaakte. Ondanks alle maatregelen bleven er branden ontstaan.
Na de laatste brand in het woonhuis aan de Hollendewagenweg op 1 december wordt hij voor de eerste keer opgepakt. Maar omdat het OM te weinig bewijs tegen hem heeft komt hij korte tijd later weer op vrije voeten. Hij blijft op dat moment wel verdachte. De branden zorgen er uiteindelijk voor dat een aantal bedrijven van S. in de betalingsproblemen komt. Uiteindelijk gaat een aantal van zijn bedrijven failliet.

CAMERABEELDEN

Op de tenlastelegging zijn de branden in Werkhoven (vooralsnog) niet opgenomen. Die in 't Goy is de enige. Gert S. blijft volhouden dat hij niets met de brand in 't Goy te maken heeft. Op het moment dat het vuur werd ontdekt zat hij volgens zijn advocaat samen met zijn ex-vrouw bij een therapeut voor één van zijn kinderen. De therapie zou nodig zijn om de impact van de branden in Werkhoven te verwerken.
"Hij was, toen de brand werd gemeld, al 75 minuten weg. Dat wordt bevestigd door camerabeelden, telefoongegevens, verklaringen van de therapeut en van zijn ex-partner Patricia die bij hem was. De sessie bij de therapeut is bovendien opgenomen. Daar is dus geen discussie over", zegt Vis.
Justitie ziet in de camerabeelden juist belangrijk bewijs. S. is als enige bij de woning in 't Goy te zien en ook is zichtbaar dat hij er na verloop van tijd weer in zijn auto vertrekt. Maar volgens Vis zegt dat niets: "De camera's staan niet op alle ingangen van het pand gericht. De verzekeringsmaatschappij heeft daarnaast aanwijzingen dat er is ingebroken en dat mijn cliënt er dus niets mee te maken heeft. Dat juist een verzekeringsmaatschappij dat zegt, vind ik opvallend. Voor hen is het juist zaak een dader aan te wijzen om niet te hoeven uitkeren."

ONSCHULDIG

Maar wie zit er dan achter de brand in 't Goy en de serie branden in Werkhoven? S. noemde eerder zijn seksuele geaardheid als reden. Ook een zakelijk conflict wordt opgevoerd. Maar de recherche zocht het naar eigen zeggen 'grondig' uit, maar vond geen bewijs in die richting. Zowel zijn werknemers als zijn ex-partner blijven geloven in zijn onschuld. Volgens Patricia zou haar ex-man nooit zijn gezin in gevaar brengen of zijn levenswerk vernietigen. "Er zijn dieren omgekomen waaronder onze waakhond Shadow. Dat vindt hij echt vreselijk."
Volgens advocaat Vis lijdt het rechercheteam dat de branden onderzoekt duidelijk aan tunnelvisie. Zo zijn er in de slaapkamer van de boerderij geen sporen van brandvertragende middelen, een kaars of lont gevonden. "Ik heb er dan ook het volste vertrouwen in dat mijn cliënt vrij komt. Hij zit al sinds begin juli onschuldig vast."
De zaak tegen boer S. begint vanmiddag om 13.30 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.