RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Planten in plaats van straatstenen, Amersfoort maakt ruimte voor groen

AMERSFOORT - Stenen uit de straat, om plaats te maken voor vaste planten, heesters of gras. Dat is het idee achter een vergroeningsproject waarmee Amersfoort de komende tijd in drie wijken aan de slag gaat. In totaal gaat het om een oppervlakte ter grootte van een kwart voetbalveld.

Bewoners van het dorp Hooglanderveen en de wijken Nieuwland, Bergkwartier en Soesterkwartier dienden de afgelopen tijd initiatieven in om hun eigen buurt groener te maken. In totaal leverde dat 166 ideeŽn op. Daar zijn 25 projecten uit geselecteerd. Wethouder Klimaatadaptatie en groen Kees Kraanen: "Inwoners weten zelf natuurlijk heel goed waar de kansen liggen in hun straat. De gemeente heeft de kennis, kunde en middelen om de initiatieven te realiseren. En dan nu aan de slag!"

Bij veel projecten gaat het om vergroening van de zogeheten boomspiegel. Dat is de ruimte rondom een boom die vaak dicht wordt gemaakt door straatstenen. Door die tegels eruit te halen, komt er weer ruimte voor groen. Het gaat om kleine oppervlaktes, beaamt ook wethouder Kraanen. In totaal om een kwart voetbalveld verspreid door de stad. "Maar alle beetjes helpen en de biodiversiteit verandert ook op zo'n klein stukje door de stenen weg te halen. Bovendien zorgt het groen voor een soort sponswerking tijdens hevige regenbuien."

De komende jaren werkt de gemeente Amersfoort aan het vergroenen van de openbare ruimte. Andere projecten zijn onder meer de herplant van 4000 bomen, het vergroenen van schoolpleinen, de aanleg van geveltuinen in de binnenstad en het uitbreiden van kruidenrijk bermbeheer.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -