RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Recordaantal kantoren en fabrieken omgebouwd tot huis


PROVINCIE UTRECHT - Het voormalige UWV-pand aan de Goylaan in het Utrechtse Hoograven, een oud kantoorpand aan de Olmenlaan in Leusden en lege kantoortorens in Maarssen. Wat hebben deze gebouwen met elkaar gemeen? Ze worden (of zijn) allemaal omgetoverd tot appartementencomplexen. Woningtransformatie heet dat. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in 2018 in heel Nederland 13.000 woningen zijn ontstaan door het ombouwen van bijvoorbeeld kantoren, scholen en winkels.

In de top tien van steden doet in onze provincie de stad Utrecht het 't best. Die staat op de vijfde plek. In Amsterdam worden de meeste panden getransformeerd, gevolgd door Eindhoven en Den Haag. De woningen die ontstaan zijn vaak klein; tot vijftig vierkante meter. Het grootste deel van de bewoners is dan ook jong en alleenstaand.OLMENLAAN IN LEUSDEN
Een mooi voorbeeld van woningtransformatie is een kantoorpand aan de Olmenlaan in Leusden. "Het pand stond te verkrotten", vertelt vastgoedmanager Jos Bot. "Bovendien hadden baldadige jongeren de ruiten ingegooid en ook binnen was graffiti gespoten'. Nu zijn er 54 sociale huurwoningen in gemaakt waarvan het grote deel 50 vierkante meter is. 'We hopen alle huurders er voor de kerst in te krijgen.'

HELE KLUS
Een pand is niet zomaar omgebouwd tot appartementencomplex. Ook in Leusden heeft het even geduurd. In 2016 werden de eerste vergunningen aangevraagd. Zo moest het pand een nieuwe bestemming krijgen: van werk naar wonen. "Het meeste werk zit in de installatie", legt Bot uit. "Ieder appartement moet riolering, een wc en een keuken krijgen."

MEER WONINGEN
Woningtransformatie zit in de lift. Vorig jaar zijn er dus 13.000 woningen bijgekomen dankzij het ombouwen van de kantoorpanden, winkels en scholen. Dat was het jaar daarvoor iets meer dan 10.000 en in 2014 waren het er 'slechts' 8.000. Het is volgens Jos Bot maar de vraag of het blijft stijgen. "De economische crisis is voorbij en er is weer meer vraag naar kantoren. Ik denk dat het minder gaat worden."

LEUSDEN
In Leusden wordt op dit moment een voormalig kantoorpand van een automatiseringsbedrijf getransformeerd naar 54 sociale huurwoningen. Rob Kroon heeft de leiding en denkt ook dat er minder van dit soort projecten zullen komen in de toekomst: "We merken met het einde van de crisis dat er veel vraag is naar kantoor vierkante meters. Dus het transformeren van kantoren naar woningen zal wel moeilijker gaan worden."

Woningtransformatie Leusden: "Een hele klus, daar verkijk je je op"


In Leusden wordt ook duidelijk dat het transformeren van bestaande gebouwen unieke problemen met zich meebrengt. Een bouwvakker legt uit: "De drempels zijn vooral de technische installatie. We mogen niet boren in de vloer, alles moet eerst gescand worden en dat levert wel wat problemen op." De bouwvakkers mogen niet zomaar boren omdat ze anders door de bewapening van het beton heen kunnen gaan.

Bouwvakker Leusden over problemen woningtransformatie


 In Leusden komen er 54 woningen in een oud kantoorpand In Leusden komen er 54 woningen in een oud kantoorpand | Foto: RTV UtrechtRecordaantal kantoren en fabrieken omgebouwd tot huis


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -