Leger des Heils luidt noodklok dakloosheid: 'We raken overvol'

UTRECHT - Het Leger des Heils is bang dat het aantal daklozen gaat stijgen. De hulporganisatie komt bij mensen thuis om hen te helpen met achterstallige rekeningen en de strijd tegen verslavingen. Maar ze krijgen daar van gemeenten minder tijd en geld voor en dus dreigen mensen hun huis kwijt te raken. De organisatie uit de zorgen in een brief aan de Tweede Kamer.
Er is een landelijke trend van toename van dakloosheid. Ook in Utrecht is die trend goed te zien. Recent werd De Stadsbrug nog geopend als extra opvanglocatie. Die locatie wordt wel vaker gebruikt voor opvang, maar dat gebeurt normaliter alleen in de winter. Nu werden daar in augustus al bedden geplaatst voor daklozen. "We raken overvol", aldus Ferdinand van de Velden, Hoofd Herstart bij het Leger des Heils.
Van de Velden heeft met wethouders van de vier grote steden van Nederland gesproken over de stijging van het aantal daklozen. "En dat probleem herkennen de wethouders ook in alle steden", zegt hij. "We zien overal dakloosheid toenemen. We willen niet meer naar de situatie zoals vroeger, toen er veel daklozen op straat liepen waar geen goede zorg voor was. Dus daarom trekken we aan de bel."

WONINGEN VOOR DAKLOZEN

Als oplossing zou Van de Velden graag zien dat dat er meer woningen vrijkomen voor daklozen. Nu komen ze in grote opvangcentra en dat is niet goed voor iemand die net dakloos is, zegt hij. Mensen gaan dan eerder achteruit dan vooruit. "Het is natuurlijk altijd beter dan slapen op straat maar we weten dat het beter is als iemand een huisje heeft. Vaak is daar begeleiding bij nodig, en dan ook langdurige begeleiding. De helft van de daklozen is eerder dakloos geweest. Het beste is als iemand een eigen huisje heeft en dan weer een leven op kan bouwen."
Van de Velden zegt dat omdat veel daklozen te maken hebben met een combinatie van problemen, zoals verslaving, schulden of ander afwijkend gedrag. Slapen op een grote zaal vermindert hun zelfredzaamheid.

NIEUWE KOERS

Volgens Van de Velden is het nu tijd om harde afspraken te maken rondom het daklozenbeleid. "We zijn daar met de grote steden tien jaar geleden mee begonnen en we doen het echt goed in vergelijking met landen om ons heen. Maar we willen niet terug naar de situatie van vroeger. We hebben een nieuwe koers nodig met meer woningen en meer begeleiding. En ook de ruimte om dat echt goed aan te pakken."
Het Leger des Heils luidt de noodklok.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.