Miljoenenboetes voor thuiszorginstellingen

UTRECHT - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft vijf instellingen voor thuiszorg boetes opgelegd die variëren van ruim zes ton tot vier miljoen euro.
De thuiszorginstellingen hebben zich schuldig gemaakt aan kartelvorming, oordeelt de NMa. Ze hebben hun klanten onderling verdeeld, in plaats dat ze via onderlinge concurrentie de cliënten probeerden te winnen. Het gaat om instellingen in het Gooi en Kennemerland.
De Stichting Viva! Zorggroep (voorheen Stichting Thuiszorg IJmond en Stichting Partners in de Zorg) krijgt de hardste klap. De boete bedraagt daar ruim vier miljoen euro. In het Gooi moet de Stichting Thuiszorg Gooi en Vechtstreek, met onder meer Eemnes en Loosdrecht als werkgebied, 1,6 miljoen ophoesten. De Gooise organisaties Vivium en Hilverzorg moeten respectievelijk ruim 8 ton en ruim zes ton betalen. Zorgbalans in Kennemerland heeft acht ton opgelegd gekregen.
De belangenorganisatie ActiZ van thuiszorginstellingen in Utrecht is heel boos over de straffen. Volgens de organisatie zitten thuiszorginstellingen klem tussen twee beleidsdoelen in de politiek. Aan de ene kant moeten instellingen via ketenzorg met elkaar samenwerken, aan de andere kant worden ze geacht met elkaar te concurreren om de gunst van de klant. Volgens een woorvoerder ontstaat nu een onwerkbare situatie voor de instellingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.