Veel meer straatcoaches in Utrechtse wijken

UTRECHT - De gemeente Utrecht breidt de inzet van straatcoaches in 2009 verder uit over de stad. Er komen uiteindelijk tien straatcoaches in de wijken Kanaleneiland en Overvecht, vijf in Hoograven en drie in Zuilen en Ondiep.
In Overvecht beginnen deze week al vijf straatcoaches om de overlast van jongeren te bestrijden. De inzet van de toezichthouders werpt volgens de gemeente al vruchten af. Burgemeester Wolfsen: "In Kanaleneiland hebben de straatcoaches laten zien dat zij bijdragen aan de rust op straat, waarvoor hun inzet bedoeld is. Goed dat we hun inzet nu uit kunnen breiden."
De inzet van straatcoaches is eerder aangekondigd in de plannen voor de zogenoemde krachtwijken. Het verbeteren van de veiligheid is daarin een belangrijk element. In Kanaleneiland zijn sinds mei straatcoaches actief en zijn daar inmiddels een bekend fenomeen in de wijk. Zoals eerder gepland wordt de inzet van de straatcoaches nu uitgebreid naar Overvecht.
Straatcoaches zijn 'stevige toezichthouders' die sociale vaardigheid koppelen aan een imponerende uitstraling en natuurlijk gezag. Ze kennen de jongerencultuur, spreken straattaal en durven (groepen) jongeren die zich intimiderend gedragen aan te spreken. De straatcoaches spreken ook ouders aan op hun verantwoordelijkheid.
Straatcoaches hebben geen bevoegdheid om bekeuringen uit te schrijven. Ze hebben een positie tussen het repressieve en handhavende optreden van politie, het gemeentelijke toezicht en het jongerenwerk. Ze zijn herkenbaar aan eigen kleding, afwijkend van de uniformen van de gemeente (toezichthouders) of politie. De inhuur van een particuliere organisatie maakt flexibele inzet mogelijk. Zodoende zijn er meer toezichthouders op straat, ook in de late avonduren en zonodig zelfs na middernacht.
Sturing inzet
De inzet van straatcoaches wordt afgestemd op de taken van het jeugd- en jongerenwerk, de hulpverlening en de politie. De politie neemt de operationele sturing van de straatcoaches op zich. De inzet van de straatcoaches wordt besproken en afgestemd met de betrokken partijen (politie, toezicht en handhaving, gemeente en jongerenwerk).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.