RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Boer Gert S. verdacht van meerdere branden, moet vervolg rechtszaak in de cel afwachten


WERKHOVEN - Boer Gert S. uit Werkhoven wordt van nog twee gevallen van brandstichting, en witwassen beschuldigd. Dat bleek vandaag tijdens de pro formazitting in de zaak tegen de boer. S. werd in eerste instantie alleen beschuldigd van het aansteken van een brand in een woning in 't Goy. Daar komen nu twee branden in een huis in Cothen en op zijn terrein in Werkhoven in 2018 bij. Ook heeft S. zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan witwassen. Vandaag oordeelde de rechtbank dat S. voorlopig niet vrijkomt.

De brand aan de Wijkersloot in Cothen die door het Openbaar Ministerie aan de beschuldiging is toegevoegd vond in juli 2018 plaats. S. huurde het huis voor zijn werknemers en heeft het later zelfs gekocht. Voor de koopakte bij de notaris passeerde, ging het huis in vlammen op. De koop ging niet door en de eigenaar bleef met een uitgebrand huis zitten. Later dat jaar waren er vijf branden op het terrein van S. in Werkhoven. In juni was er brand in een woning in 't Goy.

S. wordt nu beschuldigd van vier feiten: de brand in Cothen in 2018, een brand op zijn terrein in Werkhoven op 16 november van hetzelfde jaar, de brand in 't Goy in 2019 en het witwassen of verduisteren van geld. Mogelijk gaat het om de verzekeringsgelden die na de branden werden opgestreken en weer in omloop werden gebracht.

BRAND JUNI 2019
Voor de rechtszaak vandaag begon, leek het erop dat justitie S. alleen zou beschuldigen van de brandstichting in een woning aan het Groenedijkje in 't Goy in juni 2019. Volgens het OM heeft de boer daar een brandversnellend middel zoals bijvoorbeeld benzine of spiritus op een bed gegooid en dit aangestoken.

 Het OM zegt dat Gert S. deze brand in 't Goy in 2019 heeft aangestoken. Het OM zegt dat Gert S. deze brand in 't Goy in 2019 heeft aangestoken. | Foto: Michiel van Beers

De advocaat van S. zei voor de rechtszaak begon dat de boer de brand in 't Goy niet kan hebben aangestoken: "Hij was, toen de brand werd gemeld, al 75 minuten weg. Dat wordt bevestigd door camerabeelden, telefoongegevens, verklaringen van de therapeut en van zijn ex-partner Patricia die bij hem was. De sessie bij de therapeut is bovendien opgenomen. Daar is dus geen discussie over." In de rechtszaal herhaalde de raadsman dit verhaal. Hij verwijt de recherche tunnelvisie en vroeg om vrijlating van S.

Ik ben geen brandstichter. Geen moordenaar van mijn dieren."
Verdachte Gert S. tijdens eerste zitting

Ook S. nam vandaag het woord om hierom te vragen: "Ik ben geen brandstichter. Geen moordenaar van mijn dieren. Ik bedank de aanwezigen. Zonder jullie is het ondragelijk. Ik vraag de officier de oogkleppen af te doen. Aan u als rechter vraag ik mij alstublieft naar huis te laten gaan."

OM
Maar volgens het Openbaar Ministerie zat S. wel degelijk fout bij de brand in 't Goy. "De buurman heeft niemand gezien. Ook niet op de camera's. Alleen de verdachte. Nadat hij weg was, ontstond na een uur de brand."

Het huis van S. werd stiekem door de politie gefilmd maar volgens de verdediging waren niet alle ingangen in beeld, en kon iemand dus naar binnen sluipen om brand te stichten. De officier van justitie noemt het 'niet aannemelijk dat er derden verantwoordelijk zijn.'

De rechter vond het verhaal van justitie uiteindelijk geloofwaardig. Er zouden sterke aanwijzingen zijn dat de brand door S. is veroorzaakt. "Het is een scenario waar rekening mee gehouden moet worden. Uit het dossier komt geen andere verdachte naar voren."


Daarom besloot de rechter om de voorlopige hechtenis van S. niet op te heffen, ook omdat dit veel onrust zou veroorzaken in de maatschappij. De boer zal Oud en Nieuw dus in de cel moeten vieren: de zaak gaat op woensdag 8 januari verder.


WITWASSEN EN ANDERE BESCHULDIGINGEN
Het Openbaar Ministerie zegt dat S. ook geld heeft witgewassen, maar het onderzoek daarnaar loopt nog en in de pro forma-zitting vandaag wilde het OM hier verder niks over zeggen.

De boer werd ook beschuldigd van meer branden op zijn terrein in Werkhoven in 2018, maar die beschuldigingen liet het Openbaar Ministerie, bij gebrek aan bewijs, eerder al vallen.

STEUN
Tijdens de zitting vandaag bleek dat er, ondanks alles wat er is gebeurd, nog altijd veel steun bestaat voor Gert S. RTV Utrecht-verslaggever Mark van der Wel zag hoe zijn ex-schoonfamilie blijft geloven in zijn onschuld. Ook was er familie van S. aanwezig, onder wie een zus met wie hij een goede band heeft.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -