Gemeente start rechtszaak tegen woonwagenbewoners Wilnis

© RTV Utrecht
WILNIS - De gemeente De Ronde Venen start een kort geding tegen de bewoners van woonwagencentrum Molenland in Wilnis.
Al jaren is er onenigheid over het aantal woonwagenplaatsen. Molenland bestaat sinds de jaren 90 en vanaf het begin is er al een conflict. Het gaat dan vooral over de staat van de woonwagens, die verzakken in de zachte veengrond, en om het aantal standplaatsen.
Bewoner Anno van Wanrooij voelt zich in de steek gelaten. "Onze fundering is zo verzakt. Er is geen vierkante meter van mijn woonwagen die waterpas staat", zei hij eerder tegen RTV Utrecht. Volgens hem moet de gemeente hier iets aan doen.

REACTIE WETHOUDER

Verantwoordelijk wethouder Rein Kroon vindt dat de gemeente doet wat ze kan. In 2013 is een raadsbesluit aangenomen waarin is besloten dat de gemeente het woonwagencentrum moet renoveren. Ook zouden er drie extra standplaatsen bij komen, waardoor er in totaal negen woonwagens kunnen staan. "Samen met de bewoners hebben wij toen een contract ondertekend, zodat we aan de slag kunnen. Helaas is een deel van de bewoners daar later op teruggekomen. Wat mij betreft is een contract rechtsgeldig, vandaar dat we nu een kort geding starten zodat we aan het werk kunnen", aldus wethouder Kroon. In de tussentijd heeft de gemeente al verschillende stappen gezet. Zo is er grond aangekocht, is het bestemmingsplan aangepast en is er voorbereidend onderzoek gedaan. Het daadwerkelijke renoveren kon door de tegenstand van de bewoners niet plaatsvinden. Met het kort geding moet dit gerealiseerd worden.
De reden dat de bewoners van Molenland spijt hebben van het contract, is omdat ze achteraf toch meer standplaatsen hadden gewild. Volgens hen werkt de gemeente aan een uitsterfbeleid. De gemeente betwist dat.

CONCENTRATIEKAMP

De situatie liep eerder al een aantal keren uit de hand. Vorig jaar staken woonwagenbewoners coniferen in brand en blokkeerden ze de weg om aandacht te vragen voor hun situatie. Ook verfde bewoner Van Wanrooij leuzen op zijn dak zoals 'concentratiekamp' omdat hij zich gediscrimineerd voelt. De bewoners van Molenland hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen om te bewijzen dat ze worden gediscrimineerd.
Doordat de gemeente en de woonwagenbewoners al zo lang in conflict zijn, is het inmiddels bijna onmogelijk geworden om op een normale manier te communiceren. Een kort geding is volgens de gemeente dan ook de enige manier om er vaart achter te krijgen. Op 30 oktober zullen de twee partijen in de rechtbank verschijnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.