RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Commerciële bedelaars overspoelen Utrecht: "Verloedering van de stad"


PROVINCIE UTRECHT - Ogenschijnlijk uit het niets lijkt er op elke straathoek in het centrum van Utrecht een bedelaar te zitten. Ondernemers willen dat de gemeente ingrijpt en een verbod op bedelen opneemt in de gemeentelijke regels. "De politiek steekt zijn kop in het zand."

Eťn ding wil Tom Broekman van Centrummanagement Utrecht (CMU) meteen uit de weg hebben. Het gaat in dit geval niet om bedelaars maar om commerciŽle bedelaars. "Dit zijn mensen die uit het Oostblok komen en met een grote groep op een camping in de buurt staan. Het zijn hiŽrarchische organisaties die mensen de straat op sturen om te bedelen." Dat is wat anders dan de Utrechters die om wat voor reden dan ook op straat belanden en aan de bedelstaf zijn geraakt, wil Broekman maar zeggen.

CMU zet zich in voor ondernemers in het centrum zoals winkeliers en de horeca. De organisatie kreeg meerdere klachten binnen en vindt het een probleem dat door de politiek moet worden opgelost. "Ze leggen het probleem bij de ondernemers neer, de politiek steekt zijn kop in het zand", zegt Broekman. Hij wil dan ook dat het verbod op bedelen terugkeert in Utrecht. "Want als je dit toestaat, sta je criminaliteit toe."

Een van de ondernemers die zijn beklag doet is Richard den Hartog van eetcafť 't College. "De bedelaars zorgen voor de verloedering van de stad. Mensen komen hier een dagje winkelen en vertellen thuis: er zijn wel veel bedelaars in die stad. Ze vallen mensen op mijn terras lastig door langs te lopen en met een zielig briefje of een bakje om geld te vragen. Het komt voor dat gasten, voordat wij als personeel bij ze zijn, al drie keer zijn aangesproken door een bedelaar. Dan begrijp ik het als ze hun spullen pakken en vertrekken. Ik verkoop gastvrijheid. Dit draagt daar niet aan bij."

Ik verkoop gastvrijheid. Daar draagt dit niet aan bij."
Richard den Hartog, horecaondernemer

Behalve ondernemers hebben ook de Utrechtse daklozen last van de invasie van bedelaars. Verkopers van Straatnieuws zien dat bedelaars een paar meter verderop gaan staan en ze zo een deel van hun inkomsten ontnemen. Straatnieuwsverkoper Astrid staat bij een supermarkt aan de Twijnstraat. Zij zegt: "Voor een verkoper is dat irritant. Je verkoopt minder en je krijgt ook minder. Als iemand hem geld geeft, dan geeft die persoon jou niks."

REACTIE GEMEENTE

De gemeente ziet geen toenname van het aantal bedelaars of van de overlast en laat weten dat het College "op dit moment" dan ook niet van plan is om een verbod op bedelen in te stellen. "Wel blijft de gemeente, samen met de politie, de situatie nauwlettend in de gaten houden en wordt opgetreden als dat nodig is. Daarnaast blijft de gemeente scherp op eventuele vormen van mensenhandel en is - in samenwerking met andere partners - hulp beschikbaar voor mensen die dat nodig hebben."

Broekman van CMU vraagt zich af of de gemeente daadwerkelijk handhaaft. "Er lopen zoveel boa's door de stad maar ik ben degene die het bij de gemeente aanhangig heeft gemaakt dat er weer bedelaars zijn. De gemeente loopt er altijd achteraan. Nu is het herfstvakantie en dan is de helft ook op vakantie."

De gemeente blijft "scherp op eventuele vormen van mensenhandel." Broekman: "We weten uit de werkgroep winkelcriminaliteit dat de Oost-Europese bendes ook andere onoorbare dingen doen. Winkeldiefstal, het stelen van vrachtwagenladingen. Er zit een hele organisatie achter die grensoverschrijdend werkt, daarom is het zo lastig aan om aan te pakken."

Het is niet voor het eerst dat de discussie over bedelen oplaait. In 2016 en 2017 was er ook overlast van een groep bedelaars die vermoedelijk uit Oost-Europa afkomstig is. De gemeente zegt daarover: "Eind 2017 is er wel discussie geweest of een verbod op bedelen moest worden opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het College, gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad, heeft er voor gekozen dat niet te doen. Allereerst omdat een grote groep bedelaars, die geen overlast geeft, zou worden getroffen door dit verbod. En daarnaast omdat eventuele boetes moeilijk inbaar zijn en mensen in daardoor (verdere) financiŽle problemen kunnen komen."

Ook bedelaars die niet voor overlast zorgen worden getroffen door een verbod."
Gemeente Utrecht

"Dan maak je je er makkelijk vanaf", reageert Broekman. Hij vindt dat het onderscheid tussen de verschillende bedelaars makkelijk te maken is. "Hulpverleners, politie, wijkagenten, de boa's en ondernemers zien direct het verschil."

Ondernemers klagen over de overlast" "Het lijkt hier soms wel Barcelona"


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht