RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Blessure dwingt Sander de Wijn tot toekijken bij kwalificatie-duels: "Je bent al deels bezig met Tokio"

1/4
UTRECHT - De Nederlandse hockeymannen moeten zich dit weekend zien te plaatsen voor de Olympische Spelen, maar dat doen zij zˇnder Sander de Wijn. De sterkhouder van Oranje en het Utrechtse Kampong heeft zijn middenvoetsbeentje gebroken en moet toekijken. "Wij worden geacht dit te winnen, het maakt niet uit hoe", zegt De Wijn over de kwalificatieduels tegen Pakistan.

Zaterdag en zondag speelt Nederland in Amsterdam tegen Pakistan. Het land met het beste doelsaldo over die twee duels plaatst zich voor de Spelen in Tokio. Volgens De Wijn is Nederland als derde land op de wereldranglijst verplicht te winnen, Pakistan staat slechts zeventiende.

De Wijn: "Wij moeten het liefst zaterdag zo'n score neerzetten, dat zondag een formaliteit is"


GROTE BELANGEN
"Wij moeten gewoon winnen. De belangen zijn groot", stelt de Kampong-speler. Dat er veel verhalen over Pakistan de ronde doen, doet De Wijn niet zoveel. "Zij zouden niet voorbereid zijn en dat mensen geen visum hadden gekregen... Dat zijn factoren waar wij niet zoveel mee kunnen. Wij moeten zo goed mogelijk voor de dag komen en ze verslaan. Het liefst zaterdag al zo'n score neerzetten, dat zondag eigenlijk een formaliteit is."

DEEL VAN HET TEAM
De Wijn is dit weekend de grootste toeschouwer van zijn 'eigen' ploeg. "Dat is voor mij geen enkele discussie. Ik maak onderdeel uit van het team, maar niet van de wedstrijdselectie. Ik wil ook naar de Spelen, dus in die zin steun ik mijn team. De olympische selectie is niet bekend, dus op dit moment maken we allemaal deel uit van Oranje. Ik vind het zowel moreel verlicht als voor mijzelf dat ik erbij moet zijn."

Natuurlijk ben je in je achterhoofd daar deels mee bezig, het zou na´ef zijn om daar niet mee bezig te zijn"
Sander de Wijn denkt aan Tokio

TRAJECT TOKIO
Bij winst is Nederland verzekerd van een ticket voor Tokio. De Wijn heeft al twee keer meegedaan aan de Olympische Spelen, in 2012 in Londen (zilver) en in 2016 in Rio de Janeiro (vierde). "Zowel als jonkie en op iets oudere leeftijd heb ik dat op verschillende manieren beleefd. Je hebt ook verschillende manieren meegemaakt hoe een team in elkaar steekt, waardoor je meer je eigen waarheid hebt over wat het team nodig heeft. Ik kijk daarom ook uit naar het traject", aldus De Wijn.

Hoewel de verdediger van Kampong weet dat kwalificatie nog plaats moet vinden, denkt hij al aan Tokio. "Op dit moment is het hoofddoel kwalificeren, maar natuurlijk ben je in je achterhoofd daar al wel deels mee bezig. Het zou na´ef zijn om daar niet mee bezig te zijn en daar niet aan te denken", geeft hij toe. "Maar het is nu nog te ver weg. Ik denk dat het veel meer gaat leven in de tweede seizoenshelft."

 Sander de Wijn in actie bij Kampong, samen met Lars Balk Sander de Wijn in actie bij Kampong, samen met Lars Balk | Foto: Maurice de Wert

BALK ONTBREEKT
Binnen de Nederlandse selectie van bondscoach Max Caldas zitten vijf Kampong-spelers: Jip Janssen, Bjorn Kellerman, Terrance Pieters, Jonas de Geus en Robbert Kemperman. De Wijn is dus geblesseerd en mede-verdediger Lars Balk is reserve. "Ik ben wel verrast dat hij er niet bij zit", aldus De Wijn. "Hij heeft een goed WK gespeeld. De EK was iets minder, maar hij is nog een jonge jongen waar veel groei in zit. Enerzijds was ik verrast door zijn afwezigheid, maar voor alle dertig selectiespelers valt een keuze wel te verantwoorden."

Blessure hindert De Wijn: "Het is een beetje frustrerend geweest de afgelopen twee, drie weken"


Mijn eerstvolgende doel is om begin januari weer op het veld te staan en te kunnen trainen met Oranje"
Sander de Wijn over zijn blessure

FOCUS OP JANUARI
De voetblessure van De Wijn is hardnekkig en frustreert hem. "Het is wat anders dan een spierblessure, maar ik kan dus niet veel op dit moment. Het is goed onhandig en een beetje frustrerend geweest de afgelopen twee, drie weken", zegt De Wijn. "Alles duurt zo ontzettend lang, dus ik verwacht dat het voor mij winterstop is."

"Je moet je indenken dat je zes weken lang je been niet gebruikt. Dat levert niet alleen conditieverlies op, maar ook spierverlies. Het is begin oktober gebeurd, dus het eerstvolgende doel voor mij is om begin januari weer op het veld te staan en wat te kunnen trainen met Oranje", vertelt hij. En als het goed is, is hij dan in de wetenschap dat hij zich voorbereidt op zijn derde Olympische Spelen, met oog op het allerhoogste.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -