RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Anton Geesinks Olympische zege, 55 jaar later: "Anton schoot op de mat in Tokio wel door mijn hoofd"


PROVINCIE UTRECHT - "En daar heeft Geesink hem nu te pakken. Dat wordt een houdgreep. Nu gaat de tijd in, nu tellen de seconden. Hij heeft hem, met de linkerarm om de hals. Daar klinkt het signaal, en daar is Geesink winnaar!"

Die woorden hoorden Nederlandse judokafans toen Anton Geesink in 1964 Olympisch kampioen werd in Tokio. Hier versloeg hij in de finale de Japanse Kaminaga Akio. Het was voor het eerst dat een Japanner van de troon werd gestoten. Nu, 55 jaar later, treedt weer een Utrechter zijn voetsporen: NoŽl van 't End uit Houten versloeg in augustus Japanner Shoichiro Mukai in de finale van de wereldkampioenschappen in Tokio. In UVandaag kijkt hij terug naar Geesinks overwinning in 1964.Om de vergelijking compleet te maken: Van 't End won ook nog eens op precies dezelfde mat als Geesink. "Als je klaarstaat voor je de mat op moet, dan schiet er van alles door mijn hoofd, en Anton kwam zeker voorbij."

"In Japan is hij nog steeds een enorme sportheld. De hal waar de finale was hangt ook vol met foto's van hem. Als je in Japan uit eten bent en je vertelt mensen dat je uit Nederland komt, zeggen Japanners nog steeds: 'oh, Anton Geesink, 1964'".

ICOON
Voor de generatie boven Van 't End was Geesink voornamelijk een icoon, "maar dat is hij voor veel judoka's nog steeds. Hij is ver voor mijn tijd, maar in Nederland leeft hij ook nog steeds in de judowereld. In de hal waar ik train hangt een enorme poster van hem. En sowieso is de finale altijd mooi om terug te kijken."

Van 't Ends voorbeelden kwamen vooral uit de generatie na hem: Mark Huizinga en Dennis van der Geest. Geesink heeft hij wel ontmoet, "toen ik een jaar of acht was. Toen gaf hij judotrainingen in Slagharen."

Dennis van der Geest nam voor NoŽl een boodschap op. "Ik blijf je volgen op jouw weg naar de Olympische Spelen"


 Als achtjarige trainde NoŽl met Geesink. Als achtjarige trainde NoŽl met Geesink. | Foto: Eigen foto

Nederland beleeft volgens Van 't End een nieuwe opleving in de judowereld. "Afgelopen WK hebben we het natuurlijk heel goed gedaan. We zitten nu zeker in de top 10 van de wereld. En volgend jaar zijn de Olympische Spelen, weer in dezelfde hal als toen in 1964. Daar wil ik doen wat Anton toen ook heeft gedaan."

Van 't End hoopt zo beginnende judoka's te inspireren, zoals Geesink ook bij hem heeft gedaan. "Je moet altijd een icoon hebben waar je tegenop kijkt, een held die jij ook wilt worden. Ik hoop dat ik dat nu kan zijn."

Met huidig wereldkampioen NoŽl van 't End uit Houten blikken we terug op Geesinks overwinning.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -