RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Utrechtse huizenkopers trekken naar Zeist"

ZEIST/UTRECHT - Steeds meer Utrechtse huizenkopers kiezen Zeist als alternatief. Meer dan een op de vijf kopers in de gemeente is afkomstig uit de Domstad. Dat staat in de vandaag verschenen kwartaalrapportage van Molenbeek Makelaars, een van de grotere vastgoedspelers in onze regio.

De instromers hebben in Utrecht geen geschikte (volgende) woning kunnen vinden of willen volgens Molenbeek profiteren van de overwaarde op hun Utrechtse woning. Een huis in de provinciehoofdstad kost inmiddels gemiddeld 369.000 euro.

ZEIST OOK NIET GOEDKOOP
Kopers betalen in Zeist per vierkante meter gemiddeld 200 euro minder dan in Utrecht. "Dit vormt een belangrijke aanleiding voor de grote toestroom van woningzoekers uit de buurgemeente", stelt Molenbeek. Toch is het ook in Zeist niet bepaald goedkoop wonen: een vierkante meter woonruimte kost er gemiddeld 3.725 euro. Van de momenteel aangeboden woningen heeft slechts 12 procent een vraagprijs onder de drie ton.

KRAPTE IN AMERSFOORT
In de rapportage komt ook de marktsituatie in Amersfoort aan bod. In het derde kwartaal van 2019 verwisselden daar 540 woningen van eigenaar, 8 procent minder dan een jaar geleden en maar liefst 20 procent minder dan twee jaar geleden. De terugval van de verkoopcijfers komt voort uit het beperkte aanbod, stelt Molenbeek Makelaars. "Woningzoekers hebben een gebrek aan keuzemogelijkheden, waardoor ze niet tot aankoop overgaan."

De krapte op de Amersfoortse woningmarkt heeft ook weer geleid tot een prijstoename. Dit wordt versterkt door de instroom van huishoudens met veel overwaarde uit andere gemeenten. Circa een op de tien kopers is afkomstig uit Utrecht of Amsterdam. "Door de fors hogere woningprijzen in deze gemeenten, beschikken de woningzoekers over een grotere bestedingsruimte en hebben ze een prijsopdrijvend effect op de Amersfoortse woningmarkt."

WOUDENBERG EN UTRECHTSE HEUVELRUG
Molenbeek ziet dit jaar een hoge dynamiek op de woningmarkt in de regio Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug. In het derde kwartaal wisselden 238 woningen van eigenaar, waarmee het gemiddelde aantal verkopen per kwartaal dit jaar uitkomt op ruim 225. Een forse toename ten opzichte van 2018, per kwartaal werden in dat jaar slechts 190 woningen verkocht.

De huidige toename wordt grotendeels verklaard door de verkoop van nieuwbouwwoningen. Zo bestond een kwart van de verkopen in het afgelopen kwartaal uit nieuw te bouwen woningen. Meer dan de helft van deze woningen wordt gerealiseerd in Woudenberg, waar dit kwartaal de laatste woningen in het project de Nijverheyd in de wijk Het Groene Woud zijn verkocht.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -