Grote temperatuurdaling op komst: van 20 graden naar nachtvorst

UTRECHT - Met het ingaan van de wintertijd breekt een behoorlijk koude periode aan, verwacht Weeronline. Na het weekend is voor het eerst dit najaar in grote delen van Nederland kans op nachtvorst. Ook overdag is het fris voor eind oktober. Op veel plaatsen komt de temperatuur niet meer boven 10 graden uit.
De overgang tussen zomer- en wintertijd is dit jaar groot. Vandaag kan het in het zuidoosten nog 20 graden worden, en in onze regio 18 graden, maar na het weekend wordt de 10 graden nog maar amper gehaald en is het 's nachts dus rond het vriespunt.
De overgang van zeer zacht naar vrij koud weer vindt precies plaats tijdens het verzetten van de klok (een uurtje terug). In de nacht van zaterdag op zondag trekt namelijk een regengebied over het land. Door deze regenzone draait de wind van zuidwest naar noordwest. De noordwester blaast vrij koude lucht afkomstig van Spitsbergen naar ons land.
In de nacht van zondag op maandag kan het voor het eerst deze koele periode lokaal vriezen. In de nacht van maandag op dinsdag is in een groot deel van het land kans op nachtvorst. Ook in De Bilt kan de temperatuur op anderhalve meter hoogte onder nul duiken en dat is de eerste keer dit najaar.
Vorig jaar was het bij het ingaan van de wintertijd nog veel kouder. In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober 2018 werd de klok verzet. Die nacht kwamen de minima uit tussen -4 graden in het noordoosten en +4 in het zuidwesten en in het Waddengebied. Ook de dagen daarna bleef het overdag kouder dan normaal, maar werden de nachten juist iets zachter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.