Studenten leren al werkend voor een baan in de zorg: "Ik ben een praktijkmens"

LEUSDEN - Helpen bij de schoonmaak, een rondje lopen of een spelletje doen. Sinds kort helpen vier studenten met een afstand tot de arbeidsmarkt mee in de gehandicaptenzorg in Leusden. De deelnemers zijn enthousiast en ontdekken dat ze meer in hun mars hebben dan ze dachten.
"Zit je me nu gewoon uit te lachen?", vraagt Anna Rosbag plagend aan Jos. Hij wordt voorgelezen uit het kinderboek Otje van Annie M.G. Schmidt. Uit de ontspannen houding, van zowel Jos als Anna, is af te lezen dat de twee een band hebben met elkaar. "Hij is een van de weinigen die nog een soort van contact maakt met je. Hij pakt je arm als hij wil knuffelen. Hij kan heel erg gaan lachen dus daarom vind ik Jos wel heel erg leuk." Nog geen zes weken geleden begon Anna aan een leerwerktraject bij Boerderij Groot Schutterhoef in Leusden waar bewoners intensieve zorg krijgen.
Reportage met Anna Rosbag in opleiding tot woonhulp
Anna is een van de vier studenten die sinds begin september is begonnen op deze locatie van zorgverlener Philadelphia. Ze volgen er een opleiding tot woonhulp. Praktijkgericht en zo min mogelijk met de neus in de studieboeken. "Ik ben een praktijkmens", vertelt Anna. Het doel is dat de deelnemers aan het einde van het traject klaar zijn voor een baan in de zorg. Iets wat zonder deze praktijkgerichte opleiding voor Anna onhaalbaar zou zijn

OMARMD

"Ik zie vooral studenten die heel graag willen", zegt docent Annie Knol enthousiast. Ze geeft vier uur per week les. Deels in het lokaal en deels op de werkvloer. "Het zijn mensen die graag met hun handen willen werken en dat moet je ze dan ook bieden". De eerste resultaten zijn boven verwachting. In korte tijd hebben de bewoners de studenten omarmd.
Jos maakt ondertussen meer bewegingen met zijn lichaam. "Volgens mij ben je er klaar mee hè", vraagt Anna hem voorzichtig. Gelukkig wil Jos altijd een knuffel en Anna geeft hem die graag. Volgende keer gaat ze misschien met hem naar buiten voor een wandeling. Kleine, alledaagse activiteiten die het leven van Jos fijn maken. Medische handelingen, het wassen van bewoners of het helpen bij het eten wordt overgelaten aan het personeel.
De deelnemers kunnen het traject af te sluiten met een branche erkend certificaat of kunnen per onderdeel praktijkverklaringen halen. Daarnaast is Anna's eigenwaarde door het leerwerktraject ook versterkt. Iets wat onbereikbaar leek, is hiermee toch mogelijk geworden. "Dit is top. Leren op de vloer, een beetje theorie erbij. Helemaal goed."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.