Politiek ergert zich aan commerciële bedelaars, maar verbod blijft uit

© RTV Utrecht / Marc van Rossum de Chattel
UTRECHT - Een meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad is nog altijd tegen een algemeen bedelverbod. Dat blijkt uit een rondgang na de berichtgeving van RTV Utrecht over overlastgevende bedelaars in de binnenstad. Wel geven ze aan de irritatie van ondernemers over bedelaars te begrijpen en Oost-Europese bedelbendes aan te willen pakken.

NEPBEDELAARS

De VVD is op dat punt fel. Raadslid Queeny Rajkowski zegt: "Er lopen veel nepbedelaars over straat. Ze doen alsof ze kreupel zijn en dwingen mensen om vanuit een soort zieligheid geld te geven, terwijl het meestal oplichting is. Het ziet er niet uit. Dus wat mij betreft moeten we deze mensen gewoon wegsturen."
De VVD stuurt bedelaars het liefst weg uit de stad
Rajkowski pleit dan ook voor een "deelverbod" op bedelen, dat alleen geldt voor Oost-Europese bedelaars. "We moeten uitzoeken hoe dat juridisch te regelen valt", zegt Rajkowski. "Maar ik vind dat we moeten kijken hoe we de nepbedelaars uit ons straatbeeld kunnen halen, zonder dat de bekende Utrechtse bedelaars daar de dupe van worden."

OVERLAST

Andere partijen zien zo'n deelverbod niet zitten. "Volgens mij lost dat niks op", zegt PvdA-fractievoorzitter Rick van der Zweth. "Bij overlast kunnen we al ingrijpen", zegt hij, "daar hebben we wijkagenten voor." Volgens Van der Zweth kun je beter inzetten op het vervolgen van criminelen áchter georganiseerde groepen bedelaars. "De mensen op straat jaag je met een verbod alleen maar van A naar B."
De PvdA over bedelaars in de stad
Ook de grootste partij in de Utrechtse gemeenteraad, GroenLinks, is tegen een bedelverbod. "We vinden dat mensen om geld moeten kunnen vragen, denk aan een bijdrage voor de nachtopvang", zegt fractievoorzitter Heleen de Boer. "Het is wat anders als dat op een agressieve manier gebeurt. Daar moet je tegen optreden."

UITBUITING

De politici zijn het er doorgaans over eens dat vooral wanneer sprake is van uitbuiting van mensen, er ingegrepen moet worden. "Maar een bedelverbod is niet de oplossing", zegt Jony Ferket van D66. Ze vervolgt: "Niemand wordt blij van bedelen en ik begrijp dat het lastig kan zijn voor ondernemers. Maar met een verbod creëer je alleen maar een waterbedeffect."
Ferket vindt dat de gemeente Utrecht haar energie beter kan besteden in het helpen van bedelaars. "Wij vinden het belangrijk dat mensen een baan vinden of een manier om de dag te besteden. Het begeleiden van mensen naar werk is wat ons betreft de kern van de taak van de gemeente. Wij willen niet aan symptoombestrijding doen."

BEDELVERBOD

De ChristenUnie staat niet ongewillig tegenover een bedelverbod. De partij heeft alleen nog veel vragen. "Wie zijn deze mensen? Hoeveel komt dit voor? Is een verbod een oplossing?", somt fractievoorzitter Rachel Streefland op. "We willen eerst antwoord op deze vragen, maar ik denk dat het goed is om er een debat over te voeren."
Dat zou niet de eerste keer zijn. "Het is een terugkerende discussie", zegt CDA-voorman Sander van Waveren. "En wij zeggen al jaren: er zijn genoeg voorzieningen. Niemand hoeft op straat te leven in Utrecht. En zeker als het gaat om bendes - waarbij zelfs kinderen worden ingezet - lijkt mij een bedelverbod een passend middel. Niemand hoeft hier te bedelen om rond te komen", besluit hij.
Naar aanleiding van de berichtgeving van RTV Utrecht stelt de VVD vragen aan het college. Het onderwerp staat kortom op de politieke agenda.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.